Luister naar

Medicijnen moeten weer terug

Nieuws
In heel Europa worden medicijnen met de werkzame stof valsartan teruggeroepen. Een partij medicijnen van één grondstoffabrikant is besmet met NDEA, een stof die waarschijnlijk kankerverwekkend is.
redactie nd
woensdag 5 december 2018 om 11:58

Utrecht

Dat meldt de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Valsartan is de werkzame stof in medicijnen die worden voorgeschreven bij een te hoge bloeddruk of hartfalen. Ook worden deze ingezet bij patiënten die net een hartinfarct hebben gehad.

De kans dat mensen die een besmet medicijn gebruiken kanker krijgen, is ‘voor zover bekend bijzonder klein’, zegt de IGJ, maar omdat de waarden wel hoger zijn dan de Europees vastgestelde veiligheidslimiet, worden de medicijnen uit voorzorg teruggeroepen bij apothekers.

Mensen die een van de besmette doosjes thuis hebben, kunnen hun voorraad gewoon opmaken. Als ze voor een herhaalrecept komen, krijgen ze een ander middel met valsartan, of iets vergelijkbaars voorgeschreven. ‘Er zijn voldoende alternatieve medicijnen beschikbaar’, aldus de IGJ. Eerder dit jaar was er ook al een terugroepactie voor bepaalde medicijnen met valsartan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Dit jaar was er plek voor 800 inwoners van de stad Groningen op de Vismarkt.

Christelijke studenten organiseren gratis diner op de Vismarkt in Groningen

Zo’n achthonderd mensen schoven maandagavond aan in het ‘openluchtrestaurant’ op de Vismarkt in Groningen, georganiseerd door de christelijke studentenvereniging Navigators. ‘We willen als vereniging weer wat teruggeven aan de stad.’

De deels ingestorte parkeergarage in Nieuwegein.

Ingestorte parkeergarage Nieuwegein is geen uitzondering, maar past in een patroon

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein stortte een deel van een parkeergarage in. Het ongeval doet denken aan een soortgelijk incident in Eindhoven, zeven jaar geleden

Lijst 10 van Winand Leschot gaf zich 'een 10 voor leefbaarheid'

Bij de eerste Europese Verkiezingen werd deze lijsttrekker uit Limburg als 'gekke Henkie' gezien

Bij de Europese verkiezingen van 1979 kreeg lijst 10 van Winand Leschot het zwaar te verduren. Lijsttrekker Leschot werd 'een amateurtje uit de eredivisie van de politiek’ genoemd.

Een boorplatform in de Noordzee. De Nederlandse start-up SeaO2 wil CO2 uit het water halen om onder de grond te kunnen opslaan.

De zee als opslagplaats voor onze CO2. Zo helpen oceanen om de opwarming van de aarde af te remmen

Je hebt het misschien niet door als je een duik neemt in de zee of oceaan, maar al dat water kan een grote rol gaan spelen bij het tegengaan van klimaatverandering. Onder andere door inzet van een Nederlandse start-up.

Ambulances voor de woning waar de vrouw is neergeschoten. Het schietincident gebeurde rond 00.30 uur. De agenten die bij het voorval betrokken zijn raakten niet gewond.

Politie schiet 24-jarige vrouw dood in Groningen

Een 24-jarige vrouw uit Groningen is in de nacht van zondag op maandag overleden, nadat een agent op haar had geschoten. De politie kreeg een melding van een 'dreigende situatie'.

Er is niemand gewond geraakt bij het instorten van een parkeergarage van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Dat zegt de veiligheidsregio. Ook ligt er niemand meer onder het puin.

Geen slachtoffers gevonden na instorten parkeergarage ziekenhuis Nieuwegein

Zes hellingbanen van de parkeergarage van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein zijn zondagavond ingestort. Onder het puin hebben de hulpdiensten geen slachtoffers aangetroffen.