De Schrobbeleirs is een groep van sportieve vriendinnen die elke zondag samen een mountainbiketocht maken in en rond Arendonk.© RR

Mountainbikedames trekken wandelschoenen aan voor zieke Lander

Arendonk -

Annick Faes (49), mama van een 17-jarige zoon met een ongeneeslijke spierziekte uit Arendonk, organiseert zondag met haar mountainbikeploeg De Schrobbeleirs een speciale lentewandeling om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte van Duchenne.

Eddy Meulemans

De Schrobbeleirs is een groep van sportieve vriendinnen die elke zondag samen een mountainbiketocht maken in en rond Arendonk. Een van de leden is Annick, moeder van Lander Boeren (17) die al vanaf zijn geboorte lijdt aan de vreselijke ziekte van Duchenne, een zeldzame en ongeneeslijke spieraandoening die alleen voorkomt bij jongens.

Elektrische rolstoel

“Een op de vijfduizend jongens lijdt eraan”, zegt mama Annick. “In het begin heb je alleen wat last van stramme spieren maar het wordt stelselmatig erger en erger. Zo is het ook met Lander gegaan. Sinds twee jaar kan hij niet meer zelfstandig stappen en kan hij zich alleen nog verplaatsen in een elektrische rolstoel. Alleen binnen in huis kan hij nog een paar stappen zetten, van de living naar de keuken, maar niet verder.”

Zondag laten de fietsvriendinnen van De Schrobbeleirs hun mountainbikeschoenen thuis op het schap staan en trekken ze hun wandelschoenen aan. Ze nodigen iedereen in het dorp uit om mee te stappen. Vanuit basisschool Sint-Clara vertrekken twee bewegwijzerde wandelroutes. De eerste is 6 kilometer en is rolstoel- en buggytoegankelijk. De tweede is 12 kilometer en leidt je tot in het prachtige privédomein van baron de Cartier op de Lusthoven. “Ook supporters zijn welkom om iets te eten of te drinken op ons terras in basisschool Sint-Clara”, zeggen de organisatoren.

Onderzoek Italiaans farmabedrijf

Lander, die ondanks zijn ziekte nog vol van het leven geniet en elke dag vrolijk naar school gaat, neemt sinds vorig jaar zelf ook deel aan een onderzoeksproject van een Italiaans farmaceutisch bedrijf dat een nieuwe siroop heeft ontwikkeld waarmee de ziekte mogelijk gestabiliseerd kan worden. “Zulke onderzoeken vereisen enorme budgetten”, zeggen de fietsvriendinnen van Annick. “Daarom hopen we zondag veel wandelaars te verwelkomen, zodat we geld kunnen inzamelen.”

Lander, hier samen met het team Go for Lander dat vorig jaar deelnam aan de Duchenne Heroes, lijdt al vanaf zijn geboorte aan de ziekte van Duchenne.© RR

De Schrobbeleirs.© RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners