Boeken

Grootste Nederlandse uitgeversgroep komt in Amerikaanse handen

© Getty Images

De Amerikaanse uitgeversreus Simon & Schuster neemt het Nederlandse Veen, Bosch & Keuning (VBK) over.

Het Nederlandse uitgeversconcern VBK komt in handen van Simon & Schuster, een van de wereldwijde Big five in de uitgeverswereld. Dat melden beide concerns in een gezamenlijk persbericht. Daarmee komen bekende uitgeverijen als Atlas Contact, Ambo/Anthos, De Fontein en Luitingh-Sijthoff, maar ook de woordenboekenuitgever Van Dale en de Vlaamse uitgeverij Houtekiet in Amerikaanse handen. Het is voor het eerst dat Simon & Schuster een niet-Engelstalige uitgeverij overneemt.

VBK hoopt met de hulp van S&S Nederlandstalige auteurs “een groter en internationaal platform te bieden”, aldus ceo Geneviève Waldmann in het persbericht. VBK benadrukt dat het zijn onafhankelijkheid zal behouden en als een autonome divisie zal opereren binnen het concern. Simon & Schuster van zijn kant wil een betere toegang forceren tot de Nederlandse en Europese markt.

Eind maart ontstond beroering in de Nederlandse boekensector na geruchten over een fusie tussen de concerns VBK en WPG, waarvan onder meer De Bezige Bij deel uitmaakt. De auteurs van de Schrijversvereniging van De Bezige Bij schreven daarop een protestbrief aan ceo Wiet de Bruijn. Nederlandstalige literaire uitgevers gaan al een poos door zwaar weer. De Bezige Bij schrapte vorig jaar de functie van uitgever en liet elf medewerkers vertrekken, bij Atlas Contact moest de uitgeefdirecteur opstappen. Een van de problemen waarmee ze te kampen hebben, is het groeiende marktaandeel van Engelstalige boeken. vdbv