Vaak onder vuur en toch ongeslagen: clean sheet-koning Sinan Bolat kan met Antwerp over Club Brugge wippen

© Walter Saenen

Als Club Brugge zondag wil winnen, moet het voorbij de enige nog ongeslagen doelman in eerste klasse zien te raken. Antwerp-keeper Sinan Bolat (29) heeft nu al drie clean sheets achter zijn naam. Hij is daarmee misschien wel de beste doelman van eerste klasse, maar zeker ook de meest omstreden. Wij vuren zeven quotes op hem af.

Gert Gysen

“Mensen hebben een verkeerd beeld. Soms kan Sinan zich arrogant gedragen op een veld, maar eigenlijk is hij heel normaal” - Broer Baris Bolat

“Ik begrijp dat de supporters van de tegenstanders mij soms irritant vinden. Dat ik arrogant overkom, is omdat ik altijd wil winnen. En dan doe ik daar alles voor. Ja, ook tijdrekken. Maar ik denk niet voor een match: Allez, wat ga ik vandaag uitsteken om de tegenstander op de zenuwen te werken? Dat komt spontaan. Ik speel gewoon om te winnen. Niet alleen in het voetbal, ook met het meest onnozele spelletje. PlayStation met vrienden draait vaak uit op ruzie omdat ik wil winnen. Maar het klopt wat mijn broer zegt. Ik ben totaal anders naast het veld. Ik krijg vaak de opmerking dat ik toch best een rustige kerel ben.” (lacht)

“Ik wil er vijf Bolats bij” - Coach Laszlo Bölöni

“Het is een eer om dat van je trainer te horen. Het bezorgt me het gevoel dat ik belangrijk ben voor de ploeg en geeft me een nog groter verantwoordelijkheidsgevoel. Bölöni is een veeleisende coach. Maar dat heb ik graag. Hij houdt ervan om ons te prikkelen. Ook al doe je iets goed en vindt hij zelf ook dat je het goed doet, dan nóg zal hij zeggen dat het niet goed is.” (lacht)Maar Bölöni is ook een trainer die het conflict niet uit de weg gaat. Onlangs nog met Jelle Van Damme. “Ik snap dat Jelle Van Damme nu in een moeilijke en vervelende situatie zit (die had onlangs een conflict met Bölöni, nvdr.). Ik ben goed bevriend met hem en hij heeft intussen genoeg ervaring om daarmee om te gaan. Dat conflictje is intussen ook achter de rug. Jelle is iemand die altijd zal klaarstaan voor de ploeg. Hij zal iedereen blijven motiveren, ook al speelt hij niet. We gaan hem zeker eens nodig hebben.”

“Sinan is de beste doelman van België” - Keeperstrainer Vedran Runje

“Of hij gelijk heeft? Dat is niet aan mij om te zeggen. Er zijn nog goede keepers, hé. Maar ik denk dat de huidige Bolat veel beter is dan de Bolat van bij Standard. Ik ben veel constanter, maak minder fouten. Maar dat komt helemaal dankzij de ervaring. Als je jong bent, denk je dat je naar elke bal moet vliegen. Nu denk ik beter na.”

“Bolat blijft, tenzij er een serieuze som tegenoverstaat. Sommige spelers behoren tot de kapstok van je ploeg en die wil je houden. Daar ga je als club alles aan doen” - Sven Jaecques, sportief raadgever bij Antwerp

“Ik heb dat gelezen. (grijnst) Ik krijg elke dag de vraag van supporters of ik blijf. De kans is fiftyfifty dat ik vertrek. Als alle partijen er beter van worden, dan kan het. Maar het is echt niet zo dat ik absoluut wil vertrekken. Maar als Sven zegt dat ze er alles aan willen doen om me te houden, dan wil ik dat ook zien als ik hier zou blijven.”

“Ik denk vandaag wel anders na over mijn carrièrekeuzes dan tien jaar geleden. Ik ben misschien te vroeg naar Porto vertrokken. Ik was net hersteld van een kruisbandblessure, waardoor ik wel kon verwachten dat het moeilijk zou zijn om meteen eerste keeper te worden. Misschien had ik moeten kiezen voor een club waar ik meer speelkansen zou gekregen hebben om na die blessure weer mijn niveau te halen. Al dacht ik ook: Ik heb al eens een kruisbandblessure gehad, het kan snel voorbij zijn voor een voetballer. Dan is het goed als je financieel sterk staat als er nog eens zoiets voorvalt. Dus je moet die financiële en sportieve keuze tegen elkaar afwegen.”

“Misschien kan je wel beter ergens blijven zitten waar je bent als het goed gaat. Maar langs de andere kant zit ik ook nog een beetje met een ongestilde honger om in het buitenland te slagen. Ik word nu toch bijna dertig. Misschien is het nu of nooit om die stap te zetten. Ik voel dat ik het toch zou aankunnen. Waarom dan niet via Antwerp die stap zetten? Dat kan nu, maar ook binnen een jaar. Of binnen twee jaar.”

“Ik vraag ik me af in hoeverre zijn financiële ambitie geen rem is geweest op zijn sportieve ontwikkeling. Ik heb niet het gevoel dat hij er alles aan gedaan heeft om het maximale uit zijn carrière te halen” - Geert De Vlieger, analist

“Ik heb respect voor ieders mening, maar ik ben wel degene die na mijn veertigste mijn familie moet onderhouden. Want wie gaat er nog over Bolat spreken na zijn veertigste? Ik moet ervoor zorgen dat ik na mijn carrière verder kan leven. Als iemand anders na mijn veertigste mijn rekeningen komt betalen, mag die mijn carrièrekeuzes bepalen. Maar ik denk dat ik dat nog altijd zelf zal moeten doen.”

“Of ik zelf analist wil worden na mijn carrière? Het spreekt me niet meteen aan, maar wie weet. Nu ik bijna dertig word, denk ik toch al na over wat ik na mijn carrière wil doen. Ik zou eigenlijk heel graag keeperstrainer willen worden.”

“Als Bolat de beste is, dan speelt hij” - ex-Standardtrainer Mircea Rednic

“Zulke extrasportieve zaken hebben me zeker parten gespeeld. Toen Porto me uitleende aan Nacional mocht de trainer me niet opstellen omdat de voorzitter een jonge gast in de etalage wilde zetten. Ik was gehuurd en kon niets opleveren. Dat heeft die trainer me achteraf zelf verteld. En ja, dat gedoe bij Standard... Ik weet één ding: met Luciano D’Onofrio nog aan het hoofd zou zoiets niet gebeurd zijn. Maar Roland Duchâtelet (toenmalige Standard-voorzitter, nvdr.) denkt gewoon anders over voetbal dan iedereen. Al begrijp ik de club vandaag beter dan toen op dat moment. Ik wilde niet bijtekenen omdat ze veel te laat waren afgekomen met een nieuw contract. Ik lag nog maar vijf maanden vast en vond het dom om op dat moment bij te tekenen voor vier jaar. Ik kwam net uit blessure, het leek me ideaal om weer ritme op te doen bij Standard en dan in de zomer te vertrekken. Maar ze hadden met Kawashima nog een andere keeper en aan mij gingen ze niks meer verdienen. Met ouder worden, heb ik begrip gekregen voor dat standpunt van de club.”

“Ik heb onlangs gezegd dat ik een overgang naar Standard nooit kan uitsluiten. Ik heb er al mijn mooiste momenten beleefd.”

“Naar Club gaan, was geen foute beslissing” - Broer Baris

“Dat was ze inderdaad niet. Maar het is gewoon niet gelopen zoals ik wilde, om verschillende redenen. Eerst en vooral had ik geen voorbereiding ­gehad. Dat was de grootste oorzaak van mijn mindere prestaties. Ik was mentaal niet klaar. En als keeper is de mentale sterkte misschien wel het ­belangrijkste. Je kan zoveel talent hebben als je wil, zonder zelfvertrouwen houd je het niet vol. Ik besefte toen wel dat het niet aan mijn kwaliteiten lag. En dat toon ik nu. Het maakt me trots dat ik die periode heb kunnen overwinnen. Het was niet makkelijk om in die tijd te moeten ­horen en lezen dat Bolat niet meer ­dezelfde was als bij Standard. Dat ik werd afgeschreven. Maar ik heb toen constant gedacht dat ik ooit het tegendeel zou bewijzen. Wel, ik denk dat ­iedereen zijn mening intussen wel heeft bij­gesteld.”

Meer over Sinan Bolat

Meer voetbalnieuws

Keuze van de redactie

Video