Direct naar artikelinhoud

Lombok alweer getroffen door aardbeving

Vernielde gebouwen op Lombok. Nu is het eiland opnieuw getroffen door een aardbeving.Beeld AP

Het Indonesische eiland Lombok is vandaag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 volgens het Amerikaanse meetcentrum U.S. Geological Survey en een kracht van 6,5 volgens het Indonesische meteorologisch instituut BMKG. Er is geen tsunami-gevaar, meldt deze Indonesische overheidsdienst. Volgens persbureau AP zijn er vooralsnog geen meldingen van slachtoffers of schade binnengekomen.

en

Het epicentrum van de beving lag ook nu weer in het noorden van het eiland, op ongeveer acht kilometer diepte onder de vulkaan Rinjani. De schok werd ook op de naastgelegen eilanden Bali en Soembawa gevoeld, meldt de BMKG.

Eerdere beving

Zondag 5 augustus trof een aardbeving met de kracht van 7 datzelfde gebied. Zo’n 450 mensen kwamen toen om, honderdduizenden raakten ontheemd en tienduizenden huizen werden verwoest of liepen beschadigingen op. De Indonesische regering schatte de schade aan huizen en infrastructuur van die beving op minstens 5 biljoen rupiah (300 miljoen euro).

Indonesië bevindt zich in de Pacifische Ring van Vuur, een gebied waar vaak hevige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden omdat er de Australische Plaat onder de Euraziatische Plaat schuift. Op 29 juli trof een andere dodelijke beving de eilandengroep. Toen kwamen zeventien mensen om bij een aardschok met een kracht van 6,4.

Volgens Sutopo Purwo Nugroho, woordvoerder van het nationale rampenbeheeragentschap BNPB, heeft de nieuwe aardbeving honderden mensen doen panikeren, "die uit hun huizen zijn gevlucht". "Er zijn ons geen slachtoffers of grote schade gemeld, maar de mensen zijn getraumatiseerd."

In een nationaal park vonden wel aardverschuivingen plaats. In dat park zaten eind juli nog honderden wandelaars vast na een andere aardbeving. Sindsdien is het park gesloten voor het publiek.

Indonesië bevindt zich op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn geregelde aardbevingen en vulkaanuitbarstingen. Er zijn ongeveer 130 actieve vulkanen in het land.

Eerdere beving
Beeld AFP
Eerdere beving
Beeld AFP
Eerdere beving
Beeld AFP