Direct naar artikelinhoud
Brexit

Corbyn ontmoet Europese brexitonderhandelaars: "Klaar om gesprekken over te nemen"

Labourleider Jeremy Corbyn.Beeld photo_news

Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, zakt vandaag naar Brussel af om in de marge van de Europese top te pogen de brexitgesprekken uit het slop te halen. Dat meldt zijn partij.

Terwijl Brits eerste minister Theresa May zich voorbereidt op een ontmoeting met leiders van Europese lidstaten, zit Corbyn vandaag samen met Michel Barnier, hoofdonderhandelaar van de EU, en voorzitter van het Europese parlement Antonio Tajani. De Labour-leider wordt vergezeld door Keir Starmer, de schaduwminister voor de Britse uitstap uit de EU, en Barry Gardiner, schaduwminister voor Internationale Handel.

Daarna staan ook ontmoetingen met de Italiaanse, Zweedse en Portugese premiers op de agenda.

"Beter en betrouwbaarder alternatief"

Nu de onderhandelingen rond de brexit vastzitten en er binnen de Conservatieve Partij van premier Theresa May verdeeldheid is over het onderwerp, wil Labour zich opwerpen als een beter en betrouwbaarder alternatief. "Terwijl de regering gespleten is en het brexit-geklungel steeds schadelijker wordt, staat Labour klaar om de verantwoordelijkheid in de brexitonderhandelingen op te nemen", zegt Corbyn.

"In plaats van de Europese Unie als de vijand te aanzien, zou Labour onderhandelingen voeren in een sfeer van samenwerking en wederzijds respect met het oog op een sterke regeling voor Groot-Brittannië en een nieuwe relatie met Europa", aldus nog de oppositieleider.

Kritiek

De gesprekken volgen na toenemende contacten tussen de EU en Corbyns team. Volgens de Britse krant The Independent houden Europese functionarissen er hoe langer hoe meer rekening mee dat de Labour-leider na eventuele verkiezingen aan het roer komt en de onderhandelingen overneemt. Corbyn en Starmer hadden eerder al gesprekken met Barnier en Frans Timmermans, voorzitter van de Europese Commissie.

Eerder deze week had Starmer nog kritiek geuit op de aanpak van de brexit door Theresa May. "May spreekt met gespleten tong over de brexit", klonk het. "EU-landen weten niet of wat May zegt echt de gedeelde mening is van haar partij en haar regering."