De voorbije dagen werden zo'n 200 lichamen bovengehaald.

Verenigde Naties willen "onafhankelijk en transparant" internationaal onderzoek naar massagraven in Gazastrook

De Verenigde Naties vragen een internationaal onderzoek naar de massagraven die ontdekt zijn nabij de 2 belangrijkste ziekenhuizen in de Gazastrook. "In het licht van het huidige klimaat van straffeloosheid" is een onafhankelijk onderzoek noodzakelijk, klinkt het.

Het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zegt "geschokt" te zijn door de vernietiging van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis en het Al Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad.

In een verklaring riep de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, Volker TĆ¼rk, op tot een "onafhankelijk, effectief en transparant onderzoek" naar de massagraven die in de buurt van de ziekenhuizen zijn gevonden.Ā  Ā Ā 

"Gezien het heersende klimaat van straffeloosheid zouden internationale onderzoekers bij dit proces betrokken moeten worden", zei hij. "Ziekenhuizen hebben recht op zeer speciale bescherming onder het internationaal humanitair recht."

"En het opzettelijk doden van burgers, gevangenen en andere mensen die als 'buiten strijd' worden beschouwd, is een oorlogsmisdaad", voegde hij eraan toe.

De voorbije dagen zijn volgens de Palestijnse civiele bescherming ongeveer 200 lichamen opgegraven uit een massagraf in de buurt van het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.

De lichamen zouden ontdekt zijn na de terugtrekking van het Israƫlische leger uit de stad. Onder de doden zouden zich ook vrouwen en kinderen bevinden.

Vorige week werd volgens de Arabische zender Al Jazeera ook al een massagraf gevonden bij het Al Shifa-ziekenhuis, in het noorden van de Gazastrook.

Het Israƫlische leger ontkent dat het Palestijnen lukraak heeft geƫxecuteerd en in massagraven heeft begraven. Volgens het leger heeft het enkel lichamen die al begraven waren onderzocht om te achterhalen of er lichamen van gijzelaars bij zouden liggen. Dat onderzoek zou "respectvol voor de waardigheid van de doden" zijn verlopen, beweert het leger, en enkel gebeurd zijn op plaatsen waar inlichtingen de mogelijke aanwezigheid van gijzelaars aangaven.

Bekijk: Palestijnen groeven de afgelopen dagen honderden lichamen op

Videospeler inladen...

Meest gelezen