Direct naar artikelinhoud
VN-migratiepact

Migratiepact goedgekeurd: VN-baas Guterres feliciteert Michel met ‘moedige keuze van België’

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres.Beeld EPA

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft premier Charles Michel gefeliciteerd met de ‘moedige keuze van België’. Ons land keurde het VN-migratiepact vandaag mee goed tijdens de Algemene Vergadering van de VN in New York. 152 landen stemden voor de tekst, 12 onthielden zich en 5 stemden tegen.

De ja-stem van ons land voor het VN-migratiepact liep zoals bekend niet van een leien dakje. De N-VA stapte zelfs uit de regering omdat de andere coalitiepartners bleven vasthouden aan het pact, waarna premier Michel de tekst tijdens de internationale VN-conferentie in Marrakech verdedigde.

VN-secretaris-generaal Guterres heeft Michel nu persoonlijk opgebeld om zijn felicitaties en appreciatie over te maken voor de “moedige keuze van België”, valt te horen op het kabinet van de eerste minister. “Beiden hebben hun pleidooi en steun voor internationale samenwerking herhaald.”

Guterres heeft de premier ook nog gefeliciteerd voor zijn toespraak in Marrakech. Michel zei toen dat hij ‘de keuze voor multilateralisme maakt’, en dat België ‘aan de goede kant van de geschiedenis zal staan’.

België benadrukt ‘niet-bindend karakter’

Dee Belgische permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Marc Pecsteen, benadrukte in de Belgische stemverklaring vandaag dat het VN-migratiepact ‘niet-bindend is’ en ‘de soevereiniteit van de lidstaten van de Verenigde Naties respecteert’. 

“De tekst onderstreept het verschil tussen reguliere en irreguliere migratie”, zei Pecsteen nog.

Het VN-migratiepact werd vandaag goedgekeurd met een overgrote meerderheid: 152 landen stemden voor de tekst, 12 onthielden zich en 5 stemden tegen. De tegenstemmers waren Hongarije, Israël, Polen, Tsjechië en de Verenigde Staten. Onder de staten die zich onthielden waren Oostenrijk, Australië, Zwitserland, Italië en Bulgarije. België is een van de landen die het pact steunen.

 Het juridisch niet-bindend pact van Marrakesh wil de internationale samenwerking voor een “veilige, ordentelijke en geregelde migratie” opvoeren. In Marokko hebben begin deze maand 165 landen het goedgekeurd.