Direct naar artikelinhoud

Na 'pittige gesprekken' met de KNVB eindelijk 'serieus geld' voor de Oranje Leeuwinnen

Een vaste vergoeding. Een commerciële regeling. Plus prestatiebonussen. De voetbalbond KNVB heeft een financiële drietrapsregeling getroffen met de speelsters van de nationale vrouwenploeg, vertegenwoordigd door de vakbond VVCS.

Na 'pittige gesprekken' met de KNVB eindelijk 'serieus geld' voor de Oranje Leeuwinnen
Beeld Klaas Jan van der Weij

De spelersraad van de vrouwenploeg, bestaande uit doelvrouw Van Veenendaal, aanvoerder Spitse en de aanvallers Miedema en Martens,  drong vooral sinds het gewonnen EK in eigen land aan op een financieel betere regeling, die recht moet doen aan de professionaliteit van de vrouwen en hun toenemende prestaties.

Directeur Jan Dirk van der Zee van de amateurtak van de KNVB, waaronder het vrouwenvoetbal valt, vindt dat 'mijlpalen' zijn bereikt. 'Voor het eerst in de geschiedenis leveren de recettes bij de vrouwen geld op, net als de mediaovereenkomst met de televisie. Het aantal sponsors neemt toe. Al met een al is een forse verbetering mogelijk. De regeling is een verveelvoudiging van vroegere bedragen.'

Van der Zee wil geen bedragen noemen, want dat gebeurt in het voetbal bijna nooit, ook niet bij de mannen. 'Het is serieus geld. We nemen daarmee ook risico's. Het is altijd de vraag of de ploeg zo doorgaat met presteren.' De vrouwenploeg is op weg naar het WK in Frankrijk, dat in 2019 wordt gehouden. Uit de eerste drie kwalificatieduels zijn 7 punten gehaald. De verbintenis heeft een looptijd van twee jaar, waarbij eventueel de Olympische Spelen van Tokio in 2020 zijn opgenomen. Bij het WK kan de ploeg van bondscoach Wiegman zich plaatsen voor de Spelen.

Van der Zee: 'De overeenkomst bestaat uit drie onderdelen. Een vaste vergoeding voor de periodes dat de speelsters bij elkaar zijn, vaak periodes van tien dagen. Vervolgens een aandeel in de commerciële regelingen, waarbij ook de mogelijkheid bestaat dat bepaalde speelsters extra activiteiten verrichten, volgens een soort menukaart. Tenslotte hebben we prestatiebonussen, die meer dan verdubbeld zijn. Een belangrijk verschil met de mannen is dat de vaste vergoeding bij hen nooit zo van belang is, omdat die in het niet valt bij hun salaris bij de club. Bij de vrouwen ligt dat anders. Sommige speelsters hebben een behoorlijk salaris bij hun buitenlandse club, maar anderen studeren nog of hebben een bijbaan in een winkel.'

Aanvallers Vivianne Miedema (links) en Lieke Martens zitten beiden in de spelersraad van de vrouwenploeg.Beeld anp
Een belangrijk verschil met de mannen is dat de vaste vergoeding bij hen nooit zo van belang is

De vrouwen, die al jaren leven als prof, kunnen zich ook in geldelijke zin steeds meer beroepsvoetballer noemen. 'De overeenkomst geeft ons een gevoel van waardering over wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd', luidt de reactie van Europees voetballer van het jaar Lieke Martens op de website van de KNVB. Spits Vivianne Miedema sprak van 'pittige' gesprekken in de laatste maanden, en van een tevreden gevoel. Op het WK zelf gelden weer aparte normen, omdat de KNVB dan geld van de FIFA krijgt. Na het EK toucheerde de bond 1,2 miljoen euro van de UEFA, waarvan de speelsters vier ton mochten verdelen.

Het was voor de KNVB geen optie het Noorse model van gelijke beloning te hanteren. Bij de Noren is overigens alleen de vaste vergoeding voor mannen en vrouwen gelijk, als ze in naam van de bond voetballen. 'Maar de commerciële impact van mannenvoetbal is nog steeds groter. Het is niet reëel om die vergoedingen gelijk te trekken. Dat willen wij niet en daar is het vrouwenvoetbal ook nog niet aan toe. Het zijn nog steeds compleet andere werelden.'

De overeenkomst geeft ons een gevoel van waardering over wat we het afgelopen jaar hebben gepresteerd
Voetballer Lieke Martens

Een aantal speelsters van de nationale ploeg zal door de hogere waardering het stipendium van NOCNSF verliezen. Anderen niet. 'Dat hangt van hun verdiensten af', aldus Van der Zee.