Marieke Van Pee, eigenaresse van lingeriewinkel Eva's Appel in Gent.
Volledig scherm
PREMIUM
Marieke Van Pee, eigenaresse van lingeriewinkel Eva's Appel in Gent. © Jan Aelberts

1 op de 4 vrouwelijke zelfstandigen zou het anderen afraden: “Als vrouw een zaak starten? Begin er niet aan”

Steeds minder vrouwen in ons land stampen een eigen zaak uit de grond. Vooral het statuut maakt de drempel hoog om de stap te wagen. "In andere sectoren heeft men het over quota, maar bij zelfstandigen worden vrouwen over het hoofd gezien."

11 reacties

  • Frank De Witte

    5 jaar geleden
    Inderdaad, begin er niet aan, wordt ambtenaar. Veel gemakkelijker. 1 jaar ziek = 1 jaar loon zonder te werken, enkel incasseren, zo simpel kan het leven zijn.
  • Thierry Vansweevelt

    5 jaar geleden
    Ze hebben gelijk, maar ook mannen zijn ontevreden. Laag pensioen, weinig zekerheid over inkomen. Mijn vrouw gaat binnenkort opgeven en huisvrouw worden. Goed voor mij! Heeft ze weer rust.
  • jozeg de boeck

    5 jaar geleden
    Zelfstandige worden en iets opbouwen is voor 9 van de 10 dodelijk voor de gezondheid, fysisch en psychisch.
  • JOris VVlaenderen

    5 jaar geleden
    @patrick weyers... met dank aan jullie zelfstandige voorvaderen???? Ik ken er vrij veel die op hun 50/55 op rust konden gaan. Wel na hard werken, maar niet alleen door dat werken hoor!
  • lodewijk maesen

    5 jaar geleden
    ja wat willen ze ..dat klanten verplicht worden bij vrouwelijke zelfstandige te kopen?
  1. PREMIUM

    "Op het matje na kritiek op het konings­huis"

    In de vijfentwintig jaar die ze samen omriepen, maakten Saartje Vandendriessche en Geena Lisa Peeters veel mee. "Toen ik begon, waren de presentaties nog live. Ik herinner me hoe ik in slaap was gevallen in een zetel op de VRT, terwijl ik nog de afkondiging van de zaterdagavondfilm moest doen", vertelt Geena Lisa. "Ik was net op tijd terug, maar de slaapstriemen stonden nog op mijn gezicht." Saartje werd dan weer bij de bazen geroepen omdat ze iets kritisch had gezegd over het koningshuis. "Ik zei dat ze niet moesten werken ofzo. Dat mocht blijkbaar niet", lacht ze. Ook liep er een opvallende klachtenbrief voor haar binnen. "Daarin stond dat het niet hoorde dat de VRT anorexiapatiënten toeliet op het scherm. Man, toen was ik kwaad! Maar nu kan ik er wel om lachen."
  2. PREMIUM

    Van Tante Terry tot Jo De Poorter

    In 62 jaar passeerden 45 omroepers: 7 mannen en 38 vrouwen. Irène Beval was in 1953 de eerste, maar moest een jaar later al vertrekken. Haar opvolgers Paula Semer, Nora Steyaert en 'Tante' Terry Van Ginderen waren vanaf 1954 succesvoller. In de jaren 70 doken de eerste mannelijke omroepers op: Bruno Schevernels, Luc Appermont en Paul Codde. Andrea Croonenberghs was met een carrière van 26 jaar het langst in dienst. Veel BV's begonnen als omroeper op de VRT, onder wie Gert Verhulst, Jo De Poorter, Evy Gruyaert en de betreurde Yasmine. Ook VTM werkte sinds zijn start met omroepsters, maar stopte er in 2008 mee. (DBJ/MC)