Wijlen Peter R. de Vries loofde ooit 1 miljoen euro uit voor de gouden tip over Tanja Groen
ANP / REMKO DE WAAL

Was Marc Dutroux ook de ontvoerder van Tanja Groen? DNA-materiaal wordt nu onderzocht in Nederland

DNA-materiaal dat in de auto's en woningen van Marc Dutroux is gevonden, is naar Nederland gebracht. Daar zal het Nationaal Forensisch Instituut het onderzoeken, in de hoop op een doorbraak in een verdwijningszaak van 31 jaar geleden, schrijft de Nederlandse krant De Limburger.

In de nacht van 31 augustus op 1 september 1993 verdwijnt Tanja Groen. De 18-jarige studente is dan net begonnen aan haar studie in Maastricht. Na een ontgroeningsavond fietst ze terug naar haar studentenkamer in Gronsveld, een dorpje bij Maastricht. Maar daar komt ze nooit aan. 31 jaar later zijn Tanja Groen en haar fiets nog altijd spoorloos.

De voorbije jaren zijn verschillende sporen onderzocht, maar zonder resultaat. Anderhalf jaar geleden liet toenmalig minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD) weten dat Nederland ons land om hulp had gevraagd. Want in de huizen en auto's van kindermoordenaar Marc Dutroux zijn destijds veel haren gevonden, onder andere van vrouwen. Van die haren is het DNA-profiel wel opgeslagen, maar het is nog niet duidelijk geworden van wie ze zijn.

Zou Ć©Ć©n van die DNA-sporen dat van Tanja Groen kunnen zijn? Heeft Dutroux haar destijds van haar fiets gesleurd en meegenomen in zijn witte bestelwagen? Het zou in theorie kunnen. Twee jaar na de verdwijning van Tanja Groen ontvoerde Dutroux Julie Lejeune en MĆ©lissa Russo in GrĆ¢ce-Hollogne. Dat ligt op amper 35 kilometer van Maastricht. Qua tijd en plaats ligt dat dus niet zo ver uit elkaar.

Anderhalf jaar na de aankondiging is het DNA-materiaal ook effectief overgedragen aan de Nederlandse Justitie. Het is nu afwachten of er een overeenkomst gevonden kan worden. Hoelang dat kan duren, is niet duidelijk.

Meest gelezen