Rob Engelaar Fotografie

Spilindex overschreden: lonen overheidspersoneel, uitkeringen en pensioenen opnieuw omhoog

De spilindex is overschreden. Dat laat de federale dienst Economie weten. Dat betekent dat de lonen van overheidspersoneel, de uitkeringen en de pensioenen de komende maanden met enkele procenten stijgen. Ook bijna alle werknemers in privésectoren zullen hun loon zien toenemen. 

Ons land kent een systeem van automatische loonindexering. Als het leven duurder wordt, stijgen de lonen van bijna alle werknemers, uitkeringen en pensioenen automatisch mee. Op die manier blijft de koopkracht beschermd.

Voor de lonen van het overheidspersoneel, de uitkeringen - bijvoorbeeld een leefloon - en de pensioenen baseert de overheid zich op de spilindex. Wanneer de prijzen een bepaald niveau halen, wordt die index overschreden en gaan de lonen en uitkeringen omhoog. 

2 procent extra

De inflatie bedroeg in april 3,37 procent. Als gevolg daarvan is de spilindex nu overschreden.

Dat betekent concreet dat over een maand de sociale uitkeringen met 2 procent stijgen en over twee maanden de weddes van het overheidspersoneel, ook met 2 procent.

Ook andere werknemers zien door de inflatie hun loon stijgen. Die berekening is niet rechtstreeks gekoppeld aan de spilindex. Het tijdstip van de stijging van het loon is afhankelijk van de sector waarin je werkt.  

Inflatie stabiel

De inflatie blijft op hetzelfde niveau als afgelopen maanden. Ook toen ging het om iets meer dan 3 procent. Wat in april 2023 gemiddeld 100 euro kostte, daarvoor betaal je vandaag gemiddeld 103,37 euro.

De overheid berekent de inflatie aan de hand van de prijzen van heel uiteenlopende producten en diensten. Sommige daarvan zijn in prijs gestegen, andere dan weer gedaald. 

De prijzen in hotels, restaurants en cafés gingen de hoogte in. Fruit, vlees, brood, citytrips en elektriciteit werden dan weer goedkoper. 

De inflatie voor voeding in het algemeen daalt voor de 13e maand op rij en komt deze maand uit op 0,25%. Die langdurige daling wil niet zeggen dat voeding gemiddeld goedkoper wordt, maar dat de prijzen veel minder (snel) stijgen.

Meest gelezen