Direct naar artikelinhoud
Politiek

Deze knopen hakte de Vlaamse regering door

Beeld van op de superministerraad afgelopen weekend.Beeld Eric de Mildt

Na een marathonvergadering van twintig uur nam de Vlaamse regering afgelopen weekend een hoop beslissingen. Over groener wonen, maar ook over Plopsaqua en foie gras.

Statiegeld

Er komen proefprojecten met een soort beloningssysteem. Als de industrie haar doelstellingen niet haalt, komt er een algemene invoering van statiegeld in 2023. CD&V was voor de invoering, N-VA en Open Vld zagen het niet als dé oplossing voor het zwerfvuilprobleem.

Afvalplan

Er werd een akkoord bereikt over een ruim pakket van maatregelen, zoals een verbod op het gebruik van plastic zakjes, het verplichte gebruik van herbruikbare bekers op evenementen, scherpe doelstellingen voor de industrie. Opmerkelijk: stickertjes op groenten en fruit worden verboden, tenzij ze functioneel zijn.

Plopsaqua

De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor een Plopsaqua-zwembad naast Technopolis in Mechelen. Het Studio 100-project moet het grootste waterpark van ons land worden.

Pelsdieren en foie gras

Er komt een einde aan de pelsdierkweek in Vlaanderen. De zeventien kwekerijen die er nog zijn in Vlaanderen, en die jaarlijks meer dan 200.000 pelsdieren doden, moeten ten laatste in 2023 de deuren sluiten. Ook dwangvoeding, vooral bekend van de productie van foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Dat treft één bedrijf.

Lees verder onder de foto.

Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) (m.) en Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) (r.).Beeld Eric de Mildt

Boskaart

Het veelbesproken beleidsdocument dat bepaalt welke zonevreemde bossen Vlaanderen wil beschermen, is rond. Er wordt niet meer met kaarten gewerkt, maar op basis van simpele criteria. Die criteria zullen afgetoetst worden tijdens een plaatsbezoek. Het lokale bestuur zal ook een advies geven.

Luchtkwaliteit

De luchtkwaliteit in Vlaanderen is al langer een zorg van beleidsmakers en burgers. De Vlaamse regering stemt er nu mee in de normen tegen 2030 te verhogen: van het Europese niveau naar het bijna twee keer strengere niveau van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Onder meer de aanleg van lage-emissiezones in steden wordt aangemoedigd.

Geen stookolieketels meer vanaf 2021

Verwarmen met stookolie behoort tot het verleden, vindt de Vlaamse regering. Daarom komt er al in 2021 een verbod op de verkoop van nieuwe en tweedehands stookolieketels. Wie een ketel heeft die na 2021 stuk gaat, zal dus alternatieven moeten zoeken: gas of een warmtepomp. De sector reageert woedend. Volgens Brafco zet de Vlaamse regering 5.000 jobs op de helling.

Geen nieuwe aardgasleidingen meer

Ook vanaf 2021 zullen nieuwe kavels niet meer aangesloten worden op het aardgasnet. Verwarmen met warmtepompen of een aansluiting op het warmtenet wordt de norm. Voor een warmtepompboiler komt er een premie van 400 euro, die uitdooft tegen 2024.

Lees hier het standpunt van De Morgen-journalist Jeroen Van Horenbeek 'Er zijn nog veel open vragen bij het 'historisch' akoord van de Vlaamse regering'.

Btw op sloop naar 6 procent

Sommige woningen zijn zo slecht energiezuinig te maken, dat ze beter worden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Daarom wil Vlaanderen het btw-tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw uitbreiden naar alle Vlaamse stads- en dorpskernen.

Houtkachels

De voorbije jaren waren er zware pleidooien om houtkachels te verbieden, omdat die veel fijnstof in de lucht pompen. Een verbod komt er niet. Wel een premie om de oude kachel te vervangen door een nieuwe, minder vervuilende.

12 miljoen zonnepanelen

Vlaanderen wil de komende twaalf jaar 12 miljoen zonnepanelen leggen, een heel ambitieuze doelstelling. Vanaf 2021 moeten er jaarlijks ook 10.000 zonneboilers en 8.650 nieuwe warmtepompen bij komen. De groei van het aantal windmolens zal wat lager liggen dan nu. Zo moeten er in tien jaar 200 windmolens bij komen.

Rekeningrijden

Er is een principeakkoord over een 'slimme kilometerheffing', die de verkeersbelasting vervangt. Het is aan de volgende regering om de maatregelen verder te concretiseren.

Betonstop

De Vlaamse regering zet het licht op groen voor de betonstop, het plan om de inname van open ruimte tegen 2040 te herleiden van 6 tot 0 hectare per dag. Over de exacte uitvoering blijft de regering vaag. Maar wie dankzij de betonstop de kans krijgt hoger of dichter te bouwen, zal tot 50 procent belasting op de meerwaarde betalen. De opbrengst moet dienen om eigenaars die waardeverlies lijden te compenseren. De operatie kan 2 tot 9 miljard kosten.

Federale regering blijft kauwen op arbeidsdeal

De federale regering zat tot gisteravond laat samen over de begrotingsopmaak en de langverwachte arbeidsdeal. Centrumrechts moet op zoek naar 2,7 miljard om de begroting op koers te houden. Na technische correcties zou de inspanning nog neerkomen op ongeveer 1,5 miljard euro. Om dat laatste gat dicht te rijden wordt onder meer gekeken naar de arbeidsdeal van vicepremier Kris Peeters (CD&V). Het is mogelijk dat premier Charles Michel (MR) de komende dagen ook de dossiers van de jachtvliegtuigen, een vierde speler voor de telecommarkt en de beursgang van Belfius op tafel legt. Een akkoord lijkt in de maak, ten laatste overmorgen. "Vanavond was het nog te ver tot de finish om meteen door te gaan", zegt een regeringsbron. "De arbeidsdeal blijft moeilijk."