Het deelgebruik van de terreinen moet de site opwaarderen.© jdw

Voetbalclub gaat nieuwe velden delen met cricketclub, maar niet iedereen opgezet

Hofstade -

De gemeente Zemst gaat voor voetbalvereniging Verbroedering Hofstade twee speelvelden in natuurgras heraanleggen met een geraamde kostprijs van 365.000 euro. De voetbalclub wil het gebruik van die grasvelden delen met Brussels 12 Stars Cricket Club in functie van een multifunctioneel gebruik. De oppositie ziet de komst van de cricketclub niet zitten.

Juliaan Deleebeeck

De infrastructuur van Verbroedering Hofstade verkeert in belabberde staat. Na overleg met de club blijken de herschikking en de heraanleg van de twee voetbalvelden in natuurgras de meest geschikte optie.

Schepen van Sport Tim Borteel (Vooruit) stipt het belang aan van het opwaarderen en multifunctioneel gebruiken van de sportinfrastructuur.

“De velden worden herschikt en heraangelegd, de staanplaatsen worden afgebroken, er komen nieuwe dugouts, we plaatsen een verwijderbare afsluiting rond de velden, we voorzien in kwalitatieve ledverlichting en verrichten nog enkele kleine infrastructuurwerken. De raming hiervoor bedraagt 365.000 euro”, licht Borteel toe.

Deelgebruik

De herschikking van de velden maakt het ook mogelijk om er cricket te spelen. De Brusselse club, die financieel sterk staat, is al lang op zoek naar een geschikt terrein om die sport te beoefenen en trekt daarvoor sinds 2021 aan de mouw van de voetbalclub.

“Door deze herinrichting creëren we voor de voetbalclub ook de mogelijkheid om hun velden multifunctioneel ter beschikking te stellen aan 12 Stars Cricket Club. Deze club staat zelf in voor de nodige investeringen zoals een ‘pitch’, om er cricket te spelen in het tussenseizoen van april tot augustus.”

Vervreemding

Voor de oppositiepartijen gaat het allemaal wat snel. “De gemeente geeft eigenlijk 365.000 euro uit om een Brusselse club naar hier te halen”, argumenteert raadslid Luk Van Biesen (Open VLD). “Dat zet de deur open voor verfransing en vervreemding. Reken vooral niet op integratie.” Samen met het Vlaams Belang stemde de fractie tegen het project. CD&V onthield zich.

“Het bundelen van de sportieve krachten en het deelgebruik van de locatie zal op termijn ongetwijfeld leiden tot meer middelen voor de opwaardering van de site en dat is een win-win voor allen”, besluit schepen Borteel.

De heraanleg van de twee terreinen is voorzien voor juni.