TikTok Lite betaalt gebruikers om naar video’s te kijken, maar EU dreigt met verbod: “We hebben risicoanalyse ingediend”

© AFP

TikTok Lite, een versie van de app die gebruikers betaalt om video’s te kijken, is mogelijk in strijd met Europese wetgeving. Het moederbedrijf kreeg tot dinsdag de tijd om een risicoanalyse in te dienen op straffe van boetes en een verbod. “We hebben die ingediend.”

Arthur De Meyer

TikTok Lite werd in de markt gezet als een ‘light’ versie van de app. De applicatie is kleiner en gebruikt minder van het cache-geheugen op je smartphone, al mist het enkele functies. Bijvoorbeeld: wie zelf filmpjes wil uploaden, moet naar de ‘gewone’ app.

Echter: met de ‘Lite’-versie, die momenteel proefdraait in Frankrijk en Spanje, werd daar ook het ‘TikTok Rewards Program’ gelanceerd. Dat programma beloont volwassen gebruikers voor hte uitvoeren van ‘taakjes’, zoals TikTok ze zelf noemt. Onder meer: bepaalde video’s bekijken, content liken, nieuwe gebruikers aanbrengen… In ruil daarvoor krijgen ze punten. Die punten zijn om te zetten in echt geld of waardebonnen voor webwinkels zoals Amazon.

LEES OOK. Vlaming spendeert dagelijks 182 minuten op smartphone

Als social media-bedrijven van deze grootteorde nieuwe functies introduceren, moeten ze conform de Europese digitaledienstenwet (DSA) een risicoanalyse uitvoeren. Als groot online platform, met minstens 45 miljoen gebruikers, valt TikTok onder het rechtstreeks toezicht van de Commissie. Die risico-analyse hadden ze evenwel niet ingediend. De commissie dreigde ermee de app al vanaf donderdag offline te halen.

Hoe werkt het?

Dinsdag heeft Bytedance, het moederbedrijf achter de video-app, die risicoanalyse overgemaakt aan de commissie, aldus een woordvoerder.

Het was de commissie menens. Had Bytedance de deadline gemist, dan dreigde de commissie de app al vanaf donderdag offline te halen want de commissie maakt zich grote zorgen om het programma. Hoewel het programma gericht is op gebruikers die minstens 18 jaar oud zijn, heeft TikTok geen grondige leeftijdscheck. De grootste bekommernis van Europa is echter het extra verslavend potentieel. De app staat al bekend om zeer verslavend te zijn en het ‘Rewards’-Programma zou de app “meer verslavend dan sigaretten” maken, aldus nog de commissie.

LEES MEER. Gaat opmars AI te snel? “Als leerkrachten mijn taken door plagiaatchecks halen, krijgen ze geen melding”

Gebruikers een (kleine) financiële stimulans geven, biedt ze nog een ‘extra’ incentive om terug te keren naar het platform, zegt professor Lieven De Marez, directeur maatschappij en innovatie bij Imac-UGent. “We zien bij veel gebruikers die lang op een platform zitten, dat er een punt komt dat ze beseffen hoeveel tijd ze daarop spenderen: Wat haal ik hier in godsnaam uit? In deze: een cadeaubon of een beetje geld.”

De hamvraag is echter of dit programma social media-verslavingen in de hand werkt, voedt of veroorzaakt. “Buiten de ‘rewards’, krijgen gebruikers niets terug van de andere ‘klassieke’ motivators die andere sociale media aantrekkelijk maken.” In de eerste plaats: sociale validatie. “Simpel gesteld: als je ‘moet’ kijken naar bepaalde TikTok-video’s zal je daar weinig plezier uit halen, laat staan dat je ermee kunt uitpakken.”

LEES OOK. De Tiktok-trend die makkelijker blijkt dan gedacht: zo maak je zelf boter, en steel je de show met deze extra tips

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen