Obama en Bush snoeihard voor (beleid van) Trump, zonder hem bij naam te noemen

Voormalig president Barack Obama heeft hard uitgehaald naar huidig president Donald Trump in zijn eerste publiekelijke politieke toespraak. Dat deed hij evenwel zonder zijn opvolger bij naam te noemen. Ook George W. Bush, de voorganger van Obama, spaarde zijn kritiek niet tijdens een bijeenkomst.

lbo

Barack Obama sprak op campagnebijeenkomsten in New Jersey en Virgina naar aanleiding van de gouverneursverkiezingen in die staten in november. Daar steunde hij twee partijgenoten. Het was de eerste keer dat de voormalige president sinds zijn aftreden weer op het politieke toneel verscheen.

Zonder Trump ook echt bij naam te noemen, haalde Obama toch uit naar de huidige president. De kiezers hebben de kans om wat te doen aan de politiek van angst en verdeeldheid door op Democraten Phil Murphy (New Jersey) en Ralph Northam (Virginia) te stemmen, zo zei Obama op de meetings.

“Andersdenkenden gedemoniseerd”

In Richmond in Virginia was de impliciete kritiek op Trump niet mals toen hij aanhaalde dat er in de huidige politiek “mensen zijn die andersdenkenden demoniseren, maar dat er nu ook mensen zijn die het land vooruit willen helpen en willen samenwerken.”

“We zijn niet op ons best wanneer we anderen naar beneden halen. We zijn op ons best wanneer we proberen elkaar omhoog te trekken. Velen voelen zich niet goed bij wat ze nu zien. Ze hebben het gevoel dat onze leiders niet het beste in ons reflecteren. In plaats van een beleid dat onze waarden weerspiegelt, zien we een beleid dat onze gemeenschappen vergiftigt.”

© REUTERS

“We verwerpen politiek van verdeeldheid”

“Een deel van het beleid dat we nu zien, daarvan dachten we dat we dat achter ons hadden gelaten”, speechte Obama. “Sommigen kijken 50 jaar terug in de tijd. Maar dit is de 21ste eeuw, niet de 19de. Wij verwerpen een politiek van verdeeldheid. Wij verwerpen een politiek van angst. We omarmen een politiek waarbij iedereen telt, waarbij iedereen een kans verdient, waarbij iedereen waardigheid krijgt, een politiek van hoop.”

“Discours van VS wordt steeds meer doorspekt met wreedheid”

“Enkele uren eerder had George W. Bush, de 43ste president van de VS, ook al Donald Trump aangepakt. Bush, nochtans net als Trump ook een Republikein, had ook onderhuidse kritiek op Trump en zei op een meeting in New York dat het politieke systeem “beschadigd was door samenzweringstheorieën en rechtstreekse fabricage van feiten waarin nationalisme is verdraaid in nativisme.”

Net als Obama noemde ook Bush 45ste president Trump niet bij naam. George Bush beschuldigde Trump zo van pesterijen en vooroordelen, en van het vertroebelen van de traditionele instellingen van het land. Hij vindt ook dat Trump in het bijzonder afbreuk doet aan ambt van de president door vulgaire opmerkingen over zijn politieke tegenstanders.

© AFP

Daarnaast vindt Bush ook dat haat in de VS op dit moment lijkt aangemoedigd te worden. “Onze identiteit als een natie is in tegenstelling tot andere naties niet bepaald door geografie of etniciteit, door bodem of door bloed”, zei Bush in New York. “Dat betekent dat mensen van elk ras, elk geloof, elke etniciteit op gelijke voet Amerikaan kunnen worden. Dat betekent ook dat haat en blanke suprematie, in welke vorm dan ook, heiligschennis zijn tegen het Amerikaanse geloof. Maar ons discours wordt steeds meer doorspekt met wreedheid. Al te vaak beoordelen we andere groepen op hun slechtste individuen en beoordelen we onszelf op onze beste intenties. We vergeten echter het beeld van God dat we in elkaar zouden moeten zien.”

Protectionisme

Bush had het ook nog over de huidige immigratiepolitiek. “Immigratie heeft altijd voor een dynamiek gezorgd in de VS, maar dat lijken we vergeten te zijn nu.” En ook het protectionistische beleid van Trump kreeg een veeg uit de pan. “Het geloof in internationale handel en vrije markt lijkt ook te dalen. Maar we vergeten dat conflicten, instabiliteit en armoede altijd het gevolg zijn van protectionisme.”

Opvallend

Oud-presidenten spreken zelden in het openbaar over politiek, en al zeker niet over andere presidenten. Het is not done om kritiek te geven over opvolgers. Dat oud-presidenten Bush en Obama dat nu wel doen, is dus opvallend.

Graadmeter populariteit Trump

De gouverneursverkiezingen worden gehouden op 7 november en worden gezien als een belangrijke graadmeter voor de populariteit van president Trump.

© AP

© ©Susan Meiselas / Magnum Photos

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen