Ontwaken met een bloedmaan: zo indrukwekkend was het spektakel aan de hemel

Normaal gezien zouden we maandagochtend tussen 4.33 en 7.50 uur een volle maan moeten zien, maar dat is deze keer anders. De maan passeert momenteel door de “schaduwkegel” van onze planeet, wat leidt tot een prachtig spektakel aan de hemel. Een bloedmaan, een supermaan, een totale maansverduistering.

mtm, mrra

LEES OOK. Bloedmaan, totale maansverduistering én supermaan samen: zo kan je er optimaal van genieten

© BELGAIMAGE

“Onze planeet komt dus tussen de zon en de maan in te staan”, . Daardoor krijgt ze geen rechtstreeks licht van de enige lamp in ons zonnestelsel, van de zon over haar heen. En dat gebeurt deze keer niet gedeeltelijk, maar volledig. Vandaar spreken we van een totale maansverduistering”, zegt Francis Meeus van Volkssterrenwacht Mira.

Rond 6 uur was de eclips op het hoogtepunt. Wie denkt dat de maan dan niet te zien is, is mis. “Dat is net het bijzondere: we verwachten dat de maan bijgevolg donker zou zijn. Maar de atmosfeer rond de aarde doet het licht van de zon afbuigen tot op het verduisterde maanoppervlak. En dat zorgt wel degelijk voor een kleurenspel.”

© Peter Malaise

Een honderdtal mensen is maandagochtend vroeg afgezakt naar de volkssterrenwacht Mira om de totale maansverduistering te aanschouwen. Door de goede weersomstandigheden, was het fenomeen goed zichtbaar, stelt woordvoerder Francis Meeus.

© BFM

Een maansverduistering treedt op wanneer onze planeet zich precies tussen de zon en de volle maan bevindt. Om geïnteresseerden de kans te geven om het spektakel goed waar te nemen, opende Mira in Grimbergen de deuren vanaf 4 uur.

Om 3.36 uur schoof de maan in de bijschaduw van de aarde, waardoor er sprake is van gedeeltelijke eclips. Een uur later verplaatste de maan zich verder naar de kernschaduw, waardoor hij donkerder en roder kleurde. Het hoogtepunt van het proces vond plaats rond 6.12 uur.

Ondanks het vroege uur is er met een honderdtal mensen een mooi aantal geïnteresseerden naar Mira gekomen, aldus Meeus. Er waren ook heel wat kinderen bij. “Sommigen vertelden dat ze door de spanning helemaal niet geslapen hadden.”

Volgens Meeuws waren de weersomstandigheden goed en was het fenomeen “van het begin tot het einde” goed zichtbaar. Ook de planeet Venus was vanochtend duidelijk waarneembaar.

© REUTERS

© REUTERS

© AP

© Harald Tittel/dpa

© AP

© REUTERS

© BELGAIMAGE

© BELGAIMAGE

© BFM

© XAVIER M. JUBIER - HTTP://XJUBIER.FREE.FR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen