© HBVL

Bilzense muco-patiënt (39) krijgt nier van zus na twee longtransplantaties: “Ik heb een supernier gekregen”

De niertransplantatie van Katrijn Dries (39) is geslaagd. De Bilzense muco-patiënt die al twee longtransplantaties ondergaan heeft, kreeg op 11 september een nier van haar zus. “Onze operaties zijn goed verlopen”, zegt Katrijn.

Hanne DE BELIE

Katrijn Dries uit Bilzen leeft al vijftien jaar met donorlongen. Door de medicatie tegen de afstoting werden haar nieren zwaar aangetast. Katrijn moest een nieuwe nier krijgen en vond in haar zus Marjoleine de perfecte donor. “Ik heb een supernier gekregen”, laat Katrijn weten vanuit het UZ Leuven, waar ze herstelt van de operatie. “Zowel bij Marjoleine als bij mij is de operatie verlopen zoals het hoort. Mijn zus hebben ze lacroscopisch kunnen opereren, waardoor ze haar buikspieren niet hebben moeten doorsnijden. Ze herstelt goed.”

Nierfunctie

Tien dagen na de operatie voelt ook Katrijn zich relatief goed. “Ik moet nu terug zelf proberen te lopen en daardoor ben ik wel vermoeid”, zegt ze. “Ik moet terug op krachten komen, maar al bij al gaat het heel goed. Mijn nierfunctie is weer heel normaal, zoals het moet zijn. Ik plas ontzettend veel, wat een goed teken is. Mijn zus heeft haar nier afgestaan en haar nier die overblijft moest de volledige nierfunctie overnemen. Ook dat is heel vlot gegaan. Zelf moet ik nog een tiental dagen in het ziekenhuis blijven. De eerste drie maanden heeft iedere getransplanteerde 30 procent kans op afstoting. De eerste weken is het risico het grootste, maar met de juiste medicatie kunnen ze dat afstoppen. Omdat ze het goed moeten opvolgen, blijf ik best nog even hier. Voorlopig gaat alles goed en dat is positief.”

Meer info over orgaandonatie: www.overlevendoorgeven.be