Luister naar

Yarden laat nabestaanden te veel betalen

Nieuws
Uitvaartverzekeraar Yarden laat nabestaanden duizenden euro’s te veel betalen voor een uitvaart van overleden familieleden. Ondanks een uitspraak van de rechter, die in 2014 al oordeelde dat de extra kosten niet terecht zijn, lukt het nabestaanden pas na maandenlange correspondentie onder de bijbetaling uit te komen. Dat blijkt uit documenten die zijn ingezien door de Volkskrant.
Gidi Pols redactie vk
vrijdag 22 september 2017 om 03:00

Amsterdam

De naheffing van Yarden raakt potentieel enkele honderdduizenden verzekerden die voor 2007 een naturaverzekering hebben afgesloten bij Yarden of bij de voorganger van Yarden, AVVL. Zo’n verzekering vergoedt geen geldbedrag, maar in de polis gespecificeerde uitvaartdiensten, zoals een kist, en een volgauto, rouwkaarten. De verzekeraar betaalt die diensten, ongeacht de kosten. Het risico dat de uitvaartkosten hoger uitvallen dan ingeschat, ligt daardoor bij de verzekeraar.

Yarden, dat AVVL in 2001 overnam, wilde in 2007 van dit risico af en liet de polishouders weten dat de nieuwe verzekering een pakket uitvaartdiensten ter waarde van maximaal 3733 euro zou dekken. De nabestaanden moeten de diensten dan wel afnemen bij een uitvaartverzorger die een contract heeft met Yarden. Willen zij een andere uitvaartverzorger, dan krijgen zij maximaal 2304,78 euro vergoed. ‘Dit bedrag correspondeert met het pakket van diensten dat u destijds afgesloten heeft’, schreef Yarden de polishouders in april 2007. ‘Het belangrijkste voor u is dat uw nieuwe verzekering geen nadelen oplevert.’

piramidespel

Financieel directeur Klaas de Boer van Yarden legt uit dat AVVL een vereniging was. De leden daarvan besloten zelf wat de rechten en kosten van een naturapolis waren. ‘Verenigingen als AVVL hebben te veel rechten toegezegd. De kosten voor een uitvaart gingen omhoog, maar de verzekeringspremie bleef gelijk. De nieuwe leden betalen daardoor de uitvaart van de bestaande polishouders. Het was net een piramidespel.’

Door het veranderen van de polisvoorwaarden kwam het risico van prijsverhogingen in zijn geheel bij de verzekerden te liggen. Dat pakte slecht uit, omdat die de laatste jaren veel duurder zijn geworden. Het standaardpakket bij Yarden, dat behalve uitvaartverzekeraar ook uitvaartverzorger is, kostte in 2007 dus 3733 euro. Inmiddels is de prijs ruim 6000 euro. Nabestaanden moeten dus fors bijbetalen. Al in 2007 adviseerde de geschillencommissie voor financiële dienstverleners Kifid Yarden de ongunstige omzetting ongedaan te maken voor alle 60.000 verzekerden die bezwaar hadden gemaakt. Die kregen daarop een zogenoemde ‘keuzebrief’, waarin stond dat hun nabestaanden voor het oude natura-uitvaartpakket mogen kiezen ‘ongeacht de kosten van dat pakket’.

Yarden volgde de aanbeveling van het Kifid met tegenzin op, zegt Yarden-bestuurder De Boer nu: ‘We vinden dat de mensen die een naturaverzekering hadden, meer krijgen dan waar ze recht op hebben. Ze hebben daar gewoon niet voor betaald.’

Ondanks de keuzebrief van 2007 krijgen nabestaanden nog steeds rekeningen van duizenden euro’s. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.