Direct naar artikelinhoud
Smartphones

Google koopt deel van smartphonefabrikant HTC

Google koopt deel van smartphonefabrikant HTC
Beeld REUTERS

Alphabet, het moederbedrijf van Google, betaalt 1,1 miljard dollar (923 miljoen euro) voor een deel van de smartphonetak van het Taiwanese HTC. De techgigant koopt daarmee vooral expertise.

Google onderneemt hiermee een nieuwe poging om zelf smartphones te maken. HTC gaat ondertussen gewoon door met het maken van smartphones. Het bedrijf is daar de laatste jaren niet succesvol in geweest. Dat was ooit anders. Jaren liep het in 1997 opgerichte HTC voorop met goede en innovatieve Android-smartphones. De HTC Dream was in 2008 zelfs de eerste Android-telefoon. Het apparaat met uitschuifbaar toetsenbord kreeg nog goede opvolgers, daarna ging het mis.

Geen rol van betekenis

Het recente topmodel U11 werd eindelijk weer eens goed ontvangen, maar het marktaandeel van HTC blijft maar dalen en schommelt nu ergens tussen een schamele 0,5 en 1 procent, waar dat op het hoogtepunt in 2011 bijna 9 procent was. In de strijd met Apple, Samsung en Huawei lukt het HTC niet meer een rol van betekenis te spelen.

HTC en Google hebben samen een geschiedenis. Niet alleen met die eerste Android-telefoon, maar ook daarna. Zo zette HTC een aantal producten in elkaar die het Google- logo mochten dragen. Ook de huidige Pixel-telefoons van Google zijn eigenlijk HTC-toestellen met een Google-logo.

Volgende maand kondigt Google twee nieuwe Pixel-telefoons aan, waarvan de kleine variant ook weer door HTC wordt gemaakt. Het team ontwerpers en andere specialisten van HTC dat zich hiermee heeft beziggehouden, komt nu bij Google in dienst. In totaal gaat het om ongeveer tweeduizend mensen, die wel in Taiwan blijven werken. Hetzelfde aantal blijft over voor HTC, dat naast smartphones ook virtual reality-brillen maakt.

Voor Google gaat de huidige samenwerking niet ver genoeg. Net als de grote concurrent Apple wil het bedrijf zelf smartphones ontwerpen, van begin tot eind. Door zijn besturingssysteem voor mobieltjes, Android, gratis beschikbaar te stellen aan fabrikanten is Google oppermachtig geworden. Zo'n 85 procent van alle smartphones draait op Android.

Apple heeft echter het grote voordeel dat het zowel de hardware als de software in handen heeft, waar Google te maken heeft met ontelbare verschillende telefoontjes van diverse fabrikanten die allemaal weer net wat anders werken. De toekomstige eigen telefoons zullen het uithangbord moeten worden van de mogelijkheden die Android biedt, zonder het chaotische gedoe met het inhuren van telkens weer andere hardwarepartners.