© Margo Tilborghs

© Margo Tilborghs

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Experten zoeken eerst vleermuizen

Regionaal Landschap De Voorkempen investeert samen met de gemeente Essen in het behoud van de dreven in het Hemelrijkpark. Daarbij wordt rekening gehouden met vleermuizen.

Margo Tilborghs

Het Regionaal Landschap De Voorkempen en de gemeente Essen slaan de handen in elkaar voor het behoud van de dreven in het Hemelrijkpark. De komende drie jaar zal een vijftal dreven worden aangepakt. “De gemeente probeert de bomen in het Hemelrijkpark zo lang mogelijk gezond te houden”, zegt schepen van Leefmilieu en Groenbeleid Helmut Jaspers (sp.a). “Toch moet er af en toe worden ingegrepen en bijvoorbeeld een zieke boom worden gekapt. Stammen blijven soms staan omdat dood hout een bron van en een voedingsbodem is voor schimmels, dieren en planten.”

Screenen

Regionaal Landschap De Voorkempen screent de bomen vooraf op de aanwezigheid van vleermuizen met een detector. “Wanneer je met dreven en bomen aan de slag gaat, dan zit daar uiteraard ook een achtergrondverhaal aan vast”, zegt Ines van Limbergen, coördinator van Regionaal Landschap De Voorkempen. “Zo wonen er bijvoorbeeld in deze bomen heel wat vleermuizen. Voor we met de werken van start gaan, is het belangrijk dat er wordt gekeken waar er vleermuizen in bomen huizen. Op die manier kunnen we de werken aanpassen.”

Twee experten van N8, Sven Verkem en Ben Van Den Wijden, controleerden met een endoscoop verschillende spleten in bomen om zo het vleermuizenbestand in beeld te brengen.

Concreet worden vijf dreven hersteld en dit gespreid over drie jaar. In totaal gaan 45 bomen gerooid worden en zal een heraanplanting van 64 bomen plaatsvinden. Bijkomend krijgen zo goed als alle andere bomen een goede snoeibeurt en wordt het dode hout uit de bomen gehaald.

De werken duren tot 2019. De kostprijs bedraagt 100.000 euro. Vlaanderen en Provincie Antwerpen subsidiëren het project voor 40%.

www.rldevoorkempen.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER