Luister naar

Amnesty International waarschuwt: ‘Stille diplomatie bij Saudi-Arabië zinloos’

Nieuws
Het Nederlandse beleid heeft ‘geen enkel positief effect’ gehad op de mensenrechten in Saudi-Arabië, stelt Amnesty International. Het kabinet wijzigt de toon en pleit binnen de EU voor het verminderen van de wapenleveranties aan de oliestaat.
Herman Veenhof Herman Veenhof
vrijdag 19 oktober 2018 om 03:00
Mike Pompeo
Mike Pompeo afp / Saul Loeb

Amsterdam

Nederland moet het mensenrechtenbeleid ten opzichte van Saudi-Arabië fundamenteel herzien, stelt het donderdagavond door Amnesty International gepubliceerde rapport Spreken is Zilver, Zwijgen blijft Fout. Volgens de mensenrechtenorganisatie blijkt dat het huidige Nederlandse beleid van stille diplomatie geen enkel positief effect heeft gehad op de situatie van mensenrechtenverdedigers in dat land.

Na de vermoedelijke moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul besloot Nederland een grote handelsmissie naar Saudi-Arabië, gepland in december en aangevoerd door minister van Financiën Wopke Hoekstra, op te schorten. Ook pleit premier Mark Rutte er in Europees kader voor om minder wapens te leveren aan de oliestaat. Nederland zou al ‘restrictief’ zijn.

Maar volgens Amnesty is dit ten ene male onvoldoende. ‘Nederland zou dit moment moeten aangrijpen om zich publiekelijk uit te spreken voor de vrijlating van Saudische mensenrechtenverdedigers, die enkel vastzitten vanwege hun vrije meningsuiting.’

gedecimeerd

De afgelopen jaren is de Saudische mensenrechtenbeweging gedecimeerd. Tal van onschuldige activisten zitten lange gevangenisstraffen uit, daarnaast hangt vrouwenrechtenactivisten tientallen jaren gevangenisstraf boven het hoofd. De reactie van Nederland op deze toenemende repressie heeft zich de afgelopen jaren beperkt tot het ‘delen van zorgen’ met de Saudische autoriteiten, stelt Amnesty. ‘Nederland moet stoppen met het doen van halfslachtige uitspraken over het arresteren van onschuldige activisten. De internationale gemeenschap moet nu met volle overtuiging tot de vrijlating van mensenrechtenactivisten oproepen’, aldus Eduard Nazarski, directeur van Amnesty International Nederland.

Sinds 2011 monitort Amnesty de Nederlandse inspanningen voor Saudische mensenrechtenverdedigers. In het laatste rapport uit 2015 concludeerde Amnesty al dat de inzet in nevelen bleef gehuld en dat Nederland en de EU de Saudische autoriteiten nooit publiekelijk oproepen tot de vrijlating van gewetensgevangenen. Nederland blijft zich echter beroepen op het feit dat stille diplomatie effectiever zou zijn. ‘Deze claim door de regering wordt niet gestaafd door feiten. De afgelopen drie jaar werden zes prominente mensenrechtenverdedigers veroordeeld tot lange gevangenisstraffen en ten minste dertien activisten opgepakt. Ook de deportatie van mensenrechtenverdediger Mohammed al-Otaibi en de ontvoering van vrouwenrechtenactivist Loujain al-Hathloul van Abu Dhabi naar Saudi-Arabië veroordeelde Nederland niet.’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zei donderdagavond tegen president Donald Trump dat de Verenigde Staten Saudi-Arabië nog een paar dagen de tijd moeten geven om het onderzoek naar de verdwijning van Khashoggi af te ronden. De Russische president Vladimir Putin ziet geen redenen de relaties met Saudi-Arabië te herzien. Hij zei donderdag dat ‘Rusland niet genoeg informatie heeft over de onverklaarde verdwijning van een Saudische journalist.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Auto's met Servische vlaggen trekken door de hoofdstad Belgrado uit protest tegen de beslissing van de VN.

VN besluiten tot jaarlijkse herdenking van genocide in Srebrenica, Serviërs woedend

Wereldwijd wordt voortaan jaarlijks op 11 juli de genocide in Srebrenica herdacht. De Algemene Vergadering van de VN heeft daartoe donderdag besloten. De Servische regering en Servische leiders in Bosnië-Herzegovina zijn woedend.

De zeegrens tussen Rusland en Finland. De foto is genomen in de Zuid-Finse gemeente Virolahti en aan de overkant is Rusland te zien.

Wil Rusland nieuwe grenzen trekken in de Oostzee? 'Moskou zegt: we doen wat we willen'

Volgens inmiddels weer ingetrokken berichten wil het Kremlin de maritieme grenzen in de Oostzee actualiseren. Was de publicatie een fout of een provocatie?

Premier Kaja Kallas van Estland,  die deze week erkende dat sommige landen nu al militairen trainen in Oekraïne, op eigen risico.

Denktank Clingendael: EU moet snel trainingsmissie in Oekraïne overwegen

De Europese Unie moet onderzoeken of het zijn huidige trainingsmissie van Oekraïense militairen (deels) kan verschuiven naar Oekraïne, adviseren onderzoekers van het Instituut Clingendael .

Oekraïense militairen zijn nog steeds de baas in Chasiv Yar, een strategische plek ten noorden van Avdiivka.

Het Westen verschuift zelfopgelegde 'rode lijnen' nu Oekraïne in het nauw komt

De ergste paniek lijkt voorbij over de Russische aanval ten noorden van Charkiv. Maar experts zijn het erover eens dat Oekraïne komende maanden een zware tijd tegemoet gaat.

De Noorse koning Harald spreekt het Deense koningspaar toe tijdens een staatsbanket in Oslo.

Deens koningspaar viert twintigste trouwdag in Noorwegen

Op de twintigste verjaardag van hun trouwdag dineerden de in januari aangetreden koning Frederik van Denemarken en koningin Mary met hun Noorse collega’s in het koninklijk paleis in Oslo.

Hongerende Gazanen plunderen trucks met voorraden via de door de VS gebouwde pier bij Gaza zijn binnengebracht. Met name het belemmeren van humanitaire hulp rekent Strafhofaanklager Kahn Israël zwaar aan.

Waarom de arrestatieverzoeken van Strafhof-aanklager Kahn tegen Hamas en Israël kortzichtig zijn

Het internationale Strafhof heeft een zware klap opgelopen door de manier waarop hoofdaanklager Kahn zijn arrestatieverzoeken tegen de Hamastop en tegen de Israëlische premier Netanyahu en defensieminister combineerde.