Luister naar

GL, PvdA: prolife mag keuzehulp niet sponsoren

Nieuws
‘Antiabortusorganisaties’ als de VBOK mogen niet meebetalen aan keuzehulp voor onbedoeld zwangere vrouwen, als ook de overheid diezelfde keuzehulp subsidieert. De subsidie voor Siriz moet daarom worden stopgezet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 17 oktober 2018 om 17:41

Den Haag

Dat vinden GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer, die willen dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vandaag duidelijk maakt ‘pal te staan’ voor onafhankelijke keuzehulp. Siriz – gelieerd aan de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) – ‘stuurt vrouwen in de richting van géén abortus’, zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet woensdag bij het Kamerdebat over de begroting van Volksgezondheid. Bovendien zou de organisatie ‘medisch onjuiste informatie’ verstrekken. ‘Dat baart mij grote zorgen.’

Ellemeet wil dat ChristenUnie-bewindsman Blokhuis vandaag in de Kamer uiteenzet wat hij verstaat onder onafhankelijke keuzehulp. ‘De staatssecretaris blijft stug achter Siriz staan, en zegt dat er niet wordt gestuurd. Dat begrijp ik niet, want deze organisatie selecteert medewerkers op basis van hun prolife-standpunt.’ Er mag in Nederland campagne worden gevoerd tegen abortus, zei Ellemeet, ‘maar niet met overheidsgeld’.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen sloot zich bij Ellemeet aan. Volgens haar blijkt dat ‘verworvenheden nooit als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd’. Ploumen vindt dat Blokhuis ‘niet ondubbelzinnig afstand neemt van een organisatie die medisch nepnieuws verspreidt’. Samen met GroenLinks pleit ze ook voor de instelling van één ‘loket’ waar onbedoeld zwangere vrouwen dag en nacht terechtkunnen.

Volgens Kees van der Staaij lopen de critici van Siriz ‘klakkeloos achter een lastercampagne aan’. Onder meer ‘abortusactivisten, soms vermomd in doktersjas’, maken Siriz zwart, zei hij. De SGP’er wees erop dat GroenLinks een paar jaar geleden instemde met subsidie aan Siriz, maar nu is ‘geradicaliseerd’. ‘Ga niet deze organisatie onder het vergrootglas leggen, om puntjes te zoeken die niet helemaal zouden kloppen. Zeg dan gewoon: een organisatie van deze kleur mag er niet zijn.’ Maar Ellemeet stelt dat zij zich baseert op feiten. ‘Ik schrik er wel van dat de SGP het bagatelliseert dat er medisch onjuiste informatie wordt verstrekt. Vrouwen in een kwetsbare positie hebben recht op onafhankelijke keuzehulp.’

ruis op de lijn

D66-Kamerlid Vera Bergkamp zei dat er ‘veel ruis op de lijn is’ rond Siriz, en vraagt ook om duidelijkheid van Blokhuis. Ze steunt GroenLinks en PvdA ‘in de uiting van zorgen’. Volgens Bergkamp bewijst de kwestie vooral dat er snel kwaliteitscriteria voor keuzehulp moeten komen. ‘Mijn hoop is gevestigd op die criteria. Voorlichting moet neutraal zijn, en vrouwen mogen niet in een bepaalde richting gestuurd worden. Bent u dan gerustgesteld?’, vroeg Bergkamp aan GroenLinks. Maar Ellemeet zei dat zij een stap verder wil gaan. Organisaties voor keuzehulp die door de overheid worden gesubsidieerd, mogen van GroenLinks niet óók worden meegefinancierd door organisaties die tegen abortus zijn. De hulpverlening door Siriz wordt deels betaald uit donaties aan de VBOK.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik zei dat als Siriz voldoet aan de kwaliteitsnormen, de organisatie gewoon een plek heeft ‘in het brede palet aan keuzehulp’. Abortus is bovendien iets ingrijpends, benadrukte Dik. ‘Ook oud-minister Edith Schippers had als belangrijk doel het aantal abortussen terug te dringen.’

Van der Staaij wil dat juist het wijzen op alternatieven voor abortus, verplicht onderdeel wordt van de nieuwe kwaliteitseisen. Dat zou ook moeten gelden voor abortusklinieken, zei hij. De SGP’er beroept zich op de Abortuswet, waarin staat dat de vrouw ‘verantwoorde voorlichting over andere oplossingen’ moet krijgen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op Schiphol wordt onderhoud gedaan aan de Kaagbaan.

Kabinet wijzigt krimpplan Schiphol: meer vluchten, maar minder in de nacht

Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen. De luchthaven hoeft niet terug naar 452 duizend vluchten per jaar. Tegelijkertijd wil het kabinet meer maatregelen tegen nachtelijk vlieglawaai.

'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat een van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.