Luister naar

GL, PvdA: prolife mag keuzehulp niet sponsoren

Nieuws
‘Antiabortusorganisaties’ als de VBOK mogen niet meebetalen aan keuzehulp voor onbedoeld zwangere vrouwen, als ook de overheid diezelfde keuzehulp subsidieert. De subsidie voor Siriz moet daarom worden stopgezet.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
woensdag 17 oktober 2018 om 17:41

Den Haag

Dat vinden GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer, die willen dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vandaag duidelijk maakt ‘pal te staan’ voor onafhankelijke keuzehulp. Siriz – gelieerd aan de Vereniging voor de Bescherming van het Ongeboren Kind (VBOK) – ‘stuurt vrouwen in de richting van géén abortus’, zei GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet woensdag bij het Kamerdebat over de begroting van Volksgezondheid. Bovendien zou de organisatie ‘medisch onjuiste informatie’ verstrekken. ‘Dat baart mij grote zorgen.’

Ellemeet wil dat ChristenUnie-bewindsman Blokhuis vandaag in de Kamer uiteenzet wat hij verstaat onder onafhankelijke keuzehulp. ‘De staatssecretaris blijft stug achter Siriz staan, en zegt dat er niet wordt gestuurd. Dat begrijp ik niet, want deze organisatie selecteert medewerkers op basis van hun prolife-standpunt.’ Er mag in Nederland campagne worden gevoerd tegen abortus, zei Ellemeet, ‘maar niet met overheidsgeld’.

PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen sloot zich bij Ellemeet aan. Volgens haar blijkt dat ‘verworvenheden nooit als vanzelfsprekend kunnen worden beschouwd’. Ploumen vindt dat Blokhuis ‘niet ondubbelzinnig afstand neemt van een organisatie die medisch nepnieuws verspreidt’. Samen met GroenLinks pleit ze ook voor de instelling van één ‘loket’ waar onbedoeld zwangere vrouwen dag en nacht terechtkunnen.

Volgens Kees van der Staaij lopen de critici van Siriz ‘klakkeloos achter een lastercampagne aan’. Onder meer ‘abortusactivisten, soms vermomd in doktersjas’, maken Siriz zwart, zei hij. De SGP’er wees erop dat GroenLinks een paar jaar geleden instemde met subsidie aan Siriz, maar nu is ‘geradicaliseerd’. ‘Ga niet deze organisatie onder het vergrootglas leggen, om puntjes te zoeken die niet helemaal zouden kloppen. Zeg dan gewoon: een organisatie van deze kleur mag er niet zijn.’ Maar Ellemeet stelt dat zij zich baseert op feiten. ‘Ik schrik er wel van dat de SGP het bagatelliseert dat er medisch onjuiste informatie wordt verstrekt. Vrouwen in een kwetsbare positie hebben recht op onafhankelijke keuzehulp.’

ruis op de lijn

D66-Kamerlid Vera Bergkamp zei dat er ‘veel ruis op de lijn is’ rond Siriz, en vraagt ook om duidelijkheid van Blokhuis. Ze steunt GroenLinks en PvdA ‘in de uiting van zorgen’. Volgens Bergkamp bewijst de kwestie vooral dat er snel kwaliteitscriteria voor keuzehulp moeten komen. ‘Mijn hoop is gevestigd op die criteria. Voorlichting moet neutraal zijn, en vrouwen mogen niet in een bepaalde richting gestuurd worden. Bent u dan gerustgesteld?’, vroeg Bergkamp aan GroenLinks. Maar Ellemeet zei dat zij een stap verder wil gaan. Organisaties voor keuzehulp die door de overheid worden gesubsidieerd, mogen van GroenLinks niet óók worden meegefinancierd door organisaties die tegen abortus zijn. De hulpverlening door Siriz wordt deels betaald uit donaties aan de VBOK.

ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik zei dat als Siriz voldoet aan de kwaliteitsnormen, de organisatie gewoon een plek heeft ‘in het brede palet aan keuzehulp’. Abortus is bovendien iets ingrijpends, benadrukte Dik. ‘Ook oud-minister Edith Schippers had als belangrijk doel het aantal abortussen terug te dringen.’

Van der Staaij wil dat juist het wijzen op alternatieven voor abortus, verplicht onderdeel wordt van de nieuwe kwaliteitseisen. Dat zou ook moeten gelden voor abortusklinieken, zei hij. De SGP’er beroept zich op de Abortuswet, waarin staat dat de vrouw ‘verantwoorde voorlichting over andere oplossingen’ moet krijgen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Decorwisseling: de informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol zijn uit de boksring gestapt.

Omtzigt heeft geen aanleg voor acteren; 'week van waarheid' werd een reeks waardeloze toneelstukjes

Pieter Omtzigt viel als altijd uit de rol waarin anderen hem pressen. En het Haagse formatietheater in deze ‘week van de waarheid’ was een ongefaseerde schertsvertoning: zonder bedrijven, zonder regisseur.

Volgens demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) is het ‘onderwerp van discussie’ of de sollicitatieplicht in de huidige vorm wel werkt.

Kabinet begint groot experiment met werkloosheidsuitkering zonder sollicitatieplicht

Het demissionaire kabinet wil met een grootschalig experiment kijken of de sollicitatieplicht voor het verkrijgen van een werkloosheidsuitkering wel werkt.

De EU beschikt sinds 2007 over snel inzetbare legergroepen, hier te zien tijdens een training in Spanje. Nu wil Brussel de eigen defensie verder versterken.

Buiten is het guur, maar op deze manier blijft Europa overeind in een grimmige wereld

Wordt de Europese Unie vermorzeld tussen China, Amerika en Rusland? Tijd voor indringende vragen. ‘Gaan we in de lege VDL-fabriek in Born weer personenauto’s maken? Of liever pantservoertuigen?’

Dilan Yesilgöz (VVD) en Geert Wilders (PVV) komen aan voor de voortzetting van de formatiegesprekken. De partijen moeten het deze week eens worden over een hoofdlijnenakkoord. Dit akkoord moet er op 15 mei liggen.

Finaleweek met een verlenging: hoe de formerende partijen zich een weg naar een kabinet banen

De finale van de formatie wordt er eentje met een verlenging. PVV, VVD, NSC en BBB hoopten woensdag een punt te kunnen zetten, maar onderhandelen ook de komende dagen nog door.

Directeur Willem Blanken van het Kieskompas: 'De partij heeft een sociale component en gaat over menslievendheid.'

ChristenUnie zou grootste partij moeten zijn, zegt directeur Kieskompas. 'Zijn gematigd en voorzichtig'

Nederlandse kiezers zijn veel gematigder dan de uitslagen van verkiezingen laten zien. Dat zegt directeur Willem Blanken van het Kieskompas. 'Eigenlijk zou de ChristenUnie de grootste partij van Nederland moeten zijn.'

Het lekken van dit conceptstuk komt in een belangrijke week. Volgende week woensdag moeten de informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf met een verslag komen.

Concept-hoofdlijnenakkoord gefotografeerd, de vier partijen willen streng en omvangrijk migratiepakket

Het strengste toelatingsregime voor asiel en het omvangrijkste pakket voor grip op migratie ooit. Op de eerste dag van de finaleweek wordt - al dan niet bewust - meer duidelijk over de inzet van de formerende partijen.