© Dirk Vertommen

Hoe zou Heistenaar Rik Torfs de politieke knoop in zijn gemeente ontwarren?

In Heist-op-den-Berg hebben ze voorlopig nog steeds geen akkoord over een nieuw bestuur. Minstens een vijftal partijen maakt nog kans om tot het schepencollege toe te treden. Het lijkt of die vele opties bijna verlammend werken. Dan maar een hulplijn bellen: hoe zou Heistenaar Rik Torfs de knoop ontwarren?

Bert provoost

Zondagochtend, net voor burgemeester Luc Vleugels zelf ging stemmen, was ex-CD&V’er Rik Torfs nog bij hem op bezoek geweest om een glas champagne te dringen. “Ik ben niet meer politiek actief, maar ik heb bij zowat alle partijen nog vrienden. Dat geldt ook voor burgemeester Luc Vleugels. Ik waardeer zijn aanpak erg en vind dat hij een zeer goede burgemeester is. We hebben zondag geklonken op een goed resultaat, dat had zes jaar geleden ook geholpen”, lacht Heistenaar Rik Torfs.

Het draaide niet uit zoals de CD&V gehoopt had. De partij verloor drie zetels, van dertien naar tien. Met ook Open Vld op het bankje van de verliezers, had de ruime driepartijenmeerderheid met ook nog het stagnerende PRO Heist plots een zetel te kort om met dezelfde partners een nieuwe meerderheid te vormen.

Loyaliteit

CD&V en N-VA gaven dinsdag aan dat er gepraat zou worden, maar ook andere oplossingen zijn volgens onze informatie zeker nog mogelijk. “Ik heb de laatste dagen geen contact meer gehad met de burgemeester. Ik volg het allemaal wel op de voet in de media. Wat ik zou doen? Ik zou zeker ook creatieve scenario’s onderzoeken”, poneert Torfs.

De kaarten liggen nu zo dat er nog heel wat mogelijkheden zijn. De voormalige rector van de KU Leuven doet daar nog een optie bij waar nog maar weinig mensen aan gedacht hebben. “Ik heb in jullie krant de grafiekjes gezien met de mogelijke coalities. Ofwel kan CD&V met N-VA besturen, ofwel kan één van die twee met PRO Heist, Open Vld en bijvoorbeeld Groen besturen. Dat is op het eerste gezicht inderdaad het meest logische, maar er is nog niet gesproken over een andere optie. Waarom doen ze het hier niet zoals ze nu proberen in Gent, met een heel grote coalitie?”

“Het is namelijk ook mogelijk om N-VA bij de huidige coalitie van CD&V, PRO Heist en Open Vld te betrekken in plaats van een kleine partij als vierde te nemen. Er is enerzijds de kiezer die aangeeft dat hij een zekere vorm van vernieuwing wil en anderzijds is er volgens mij ook loyaliteit en vertrouwen tussen de huidige partners onderling. Deze oplossing zou die twee zaken kunnen verzoenen. Het grote nadeel is dan natuurlijk wel dat iedereen minder schepenposten overhoudt. Dat is een argument dat in politiek natuurlijk ook meespeelt, besef ik.”

“Het is natuurlijk aan de protagonisten zelf om te kijken of zo’n grote coalitie wenselijk is. Om dat goed in te schatten, sta ik er te ver van af. Het is in een coalitie vooral belangrijk dat het onderling klikt.”

(Lees verder onder de foto)

© Joren De Weerdt

Erosie

Hoe het zou komen dat CD&V fors minder gescoord heeft? “Er zijn de nationale tendensen, die winst voor Groen en Vlaams Belang hebben opgeleverd. Dan is er natuurlijk ook het feit dat CD&V sinds 1958 bestuurt in Heist. Dan krijg je vanzelf een soort van erosie. Maar zeggen dat Heist het als gemeente slecht doet, vind ik niet correct. De levenskwaliteit is er goed, de handelskern is levendig en op cultureel vlak is er veel te beleven. Heist is zeker geen gemeente in verval, als dat een troost mag zijn voor wie dan ook de leiding over de gemeente krijgt.”

Ondertussen wordt de bijnaam van de Heistenaars als laatkomers tegen wil en dank ‘eer’ aangedaan, want de gemeente zit nu al sinds zondag te wachten op een nieuw bestuur. “Ach, de politici moeten zich niet laten opjagen. We zijn nu al bij de laatsten, dus een paar dagen extra maken weinig verschil. Dat ze vooral met een goede oplossing komen. Wat die ook moge zijn.”

© Dirk Vertommen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER