© koen fasseur

UEFA beloont City Pirates met award: “Onze club is veel meer dan enkel voetballen”

Voetbalclub City Pirates mag een nieuwe prijs in haar kast zetten. En het is er niet zomaar een: de Silver Award wordt uitgereikt door de UEFA, de overkoepelende Europese voetbalorganisatie. De Pirates worden beloond voor hun sociale projecten.

britt peeters

De UEFA vat deze week de Grassroots-week aan. In die week reikt de organisatie prijzen uit aan leiders, projecten en clubs in het amateurvoetbal die naast de sport een maatschappelijke bijdrage leveren, en zich inzetten voor de lokale gemeenschap.

City Pirates won in de categorie beste club, voor haar sociaal engagement. “Dit is een prachtige erkenning voor al het harde werk van iedereen: de spelers, de club en de meer dan tweehonderd vrijwilligers”, laat Michiel de Visschere van City Pirates weten.

“Al twaalf jaar zetten we ons in voor onze spelers, onze Piraten. Want onze club is veel meer dan enkel voetballen. We begeleiden 1.100 jongeren op allerlei mogelijke manieren, bijvoorbeeld met huiswerkbegeleiding in de club, of met het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Maatschappelijke werkers gaan ook op bezoek aan huis en in de school, en staan zo in contact met de ouders. Ook zij kunnen beroep doen op onze sociale werking. Onlangs gingen we met z’n allen de buurt opruimen tijdens een opruimactie.”

Thuisvoelen

© Kioni Papadopoulos

“We proberen jongeren in armoede kansen te geven. Dat onze Piraten zich thuisvoelen in de club, is ons grootste doel. We zitten met tachtig nationaliteiten, en zijn dus enorm divers. Maar de liefde voor de sport en het wederzijds respect verbindt ons”, klinkt het trots. Het was Voetbal Vlaanderen die de club, die actief is in Merksem, op Linkeroever, in Deurne, op de Luchtbal en Antwerpen-Dam, heeft voorgedragen.

“Met Voetbal Vlaanderen werken we samen voor het Futbalista-project, waarbij we meer meisjes met een migratieachtergrond willen doen voetballen in clubverband. We wisten niet dat Voetbal Vlaanderen ons had ingeschreven. Het was dus een enorme verrassing toen we te horen kregen dat we de Silver Award gewonnen hadden.”

“Voor dit project was City Pirates de aangewezen club om mee samen te werken in de regio Antwerpen”, zegt Jeroen Vanderputte van Voetbal Vlaanderen. “Omwille van het vele mooie werk dat de club verricht met voetbal als middel en de rol die ze in en rond de stad Antwerpen spelen.”

Komende zaterdag, tijdens het slotweekend van de Grassroots-week, zullen de prijzen officieel worden uitgereikt. Ideaal, want dan houden de Pirates hun jaarlijkse Piratenparade.

“We wandelen dan met onze jeugd vanaf jongerencentrum Bouckenborgh in Merksem naar ons stadion in de Terlindenhofstraat, waar we samen zullen supporteren voor onze eerste ploeg. Het is ons mooiste jongerenevenement van het jaar, waar al onze leden én de volwassenen kunnen tonen hoe trots ze zijn om Piraat te zijn.”