Zeker 1 op de 6 mensen krijgt allergische symptomen door graspollen.

Graspollenseizoen is begonnen: piek wordt over enkele weken verwacht

Slecht nieuws voor wie last heeft van hooikoorts: het graspollenseizoen is weer begonnen. Dat meldt gezondheidsinstituut Sciensano. Graspollen is de meest voorkomende oorzaak voor pollenallergieƫn in Belgiƫ.

Wie last heeft van hooikoorts, heeft het misschien al gemerkt: de graspollen dwarrelen weer door de lucht.Ā Volgens de metingen van Sciensano zijn de graspollenconcentraties de voorbije dagen toegenomen en is het graspollenseizoen officieel gestart.Ā 

Voorlopig valt de hoeveelheid graspollen in de lucht wel nog relatief mee. Gisteren werden meer dan 20 korrels per kubieke meter lucht gemeten.

"Pas wanneer deĀ kritieke drempel van 50 stuifmeelkorrels per kubieke meter luchtĀ wordt overschreden, zullen de meeste allergiepatiĆ«nten waarschijnlijk symptomen vertonen. Deze drempel wordt vaak overschreden vanaf juni", legt Astha Tiwari uit, wetenschappelijk medewerker van deĀ dienst Mycologie en AerobiologieĀ vanĀ Sciensano. Toch zullen er ook nu al mensen met symptomen zijn.

Graspollen is de meest voorkomende oorzaak voor pollenallergieƫn in Belgiƫ. Minstens 1 op de 6 mensen vertoont allergische symptomen bij blootstelling en krijgt last van niesbuien, prikkende, jeukende en tranende ogen of een verstopte of lopende neus.

Enkele nuttige tips voor hooikoortslijdersĀ (bron AirAllergy)Ā :

  • vermijd zoveel mogelijk openluchtactiviteitenĀ 
  • draag een zonnebrilĀ 
  • droog je was niet buitenĀ 
  • spoel je neus regelmatigĀ 
  • was je haar voor het slapen gaan

Graspollenseizoen duurt lang

Het graspollenseizoen is dit jaar niet vroeger of later dan anders, klinkt het bij Sciensano. "Het seizoen van de graspollen duurt traditioneel wel altijd lang, omdat er meer dan honderd soorten grassen zijn. Het graspollenseizoen loopt gewoonlijk van mei tot juli en piekt in juni."

In tegenstelling tot bomen, die soms binnen enkele dagen duizenden stuifmeelkorrels per kubieke meter lucht kunnen uitstoten, neemt het stuifmeelgehalte van grassen gewoonlijk geleidelijk toe.Ā 

Minder pollen aan zee

"Uit de metingen op de 5 stations van het AirAllergy-netwerk blijkt dat de niveaus van stuifmeel over het algemeen het hoogst zijn in Marche-en-Famenne en het laagst in De Haan", zegt Tiwari. "Daarom raden we mensen met ernstige allergieƫn aan om, indien mogelijk, aan de kust te verblijven."

De komende dagen wordt regen voorspeld en zal het aantal graspollen in de lucht tijdelijk weer dalen. "Op de plaatsen waar het niet regent, zullen de concentraties wel hoog blijven en kunnen er meer mensen last van krijgen."

Meest gelezen