Het nieuwe wandelpad brengt je langs de oude en nieuwe Zuid-Willemsvaart met zicht op de haven van ‘t Eilandje van Neeroeteren. Foto Mark DREESEN

Waar beginnen de Bosbeek en de Witbeek? Nieuw wandelgebied in Neeroeteren leidt naar de bron

MAASEIK -

De Bosbeek en de Witbeek kabbelen door Neeroeteren, maar waar liggen hun bronnen? Een nieuwe wandeling van GrensPark Kempen-Broek wijst de weg.

Mark Dreesen

Het nieuwe wandelgebied leidt door de vallei van de beken. “Op de parking van sporthal De Borg langs de Komweg in Neeroeteren is een nieuw wandelbord geplaatst met info”, aldus schepen van Toerisme Myriam Giebens (Pro 3680). Kleuren geven de wandelroutes aan. “De nieuwe route brengt wandelaars naar ’t Eilandje en de oevers van de Zuid-Willemsvaart. Pijlen op het jaagpad geven de route aan van je tocht. In de dijk van de Zuid-Willemsvaart zijn er twee buizen vlak naast elkaar. Links stroomt het water van de Bosbeek, rechts stroomt de Witbeek langs De Borg en langs het Schiltisplein. Over de Bosbeek ligt een sierlijke brug. Het nieuwe wandelpad loopt deels over de oevers van de Witbeek.”

© mmd

De twee beken lopen soms dicht bij elkaar, zodat mensen niet altijd weten wat de Bosbeek en wat de Witbeek is. Sylvia Schrijvers van de Toeristische Dienst Maaseik heeft een goede tip. “De Witbeek stroomt voor de kerk van Neeroeteren. De Bosbeek stroomt achter de kerk van Neeroeteren. Het is een weetje dat mij persoonlijk ook altijd helpt”, lacht ze.

Molens

Vanaf parking De Borg vertrekken trouwens meerdere wandelingen. “Die hebben meerdere lussen en een totale afstand van 67 kilometer”, weet coördinator Erwin Christis van Kempen-Broek. “Langs de trajecten staan nieuwe paaltjes met kleuren om de juiste route te volgen en we hebben ook nieuwe rustbanken geplaatst. De Vallei van de Bosbeek heeft een uniek watermolenerfgoed. Je stapt langs de Klaaskensmolen en de Wurfeldermolen. De wandeling leidt ook deels over eigendommen van privé-eigenaars. Die hebben hun goedkeuring gegeven, anders was dit traject niet mogelijk.”

© mmd

Voor dit nieuwe wandelgebied is ook een wandelkaart uitgebracht. Inwoners van de fusie Maaseik kunnen een bon knippen uit het stadsmagazine, in ruil voor een gratis wandelkaart. In de webshop van www.wandeleninlimburg.be is de wandelkaart te koop voor 2,5 euro. De wandelkaart is een vouwfolder met 30 pagina’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer