Luister naar

AkzoNobel staat er weer alleen voor – hoe moet het nu verder?

Nieuws
De vlucht vooruit – een fusie met het Amerikaanse Axalta – is mislukt. Hoe moet verf- en chemieconcern AkzoNobel nu voorkomen dat het een speelbal wordt in overnamegevechten?
Wilco Dekker redactie vk
donderdag 23 november 2017 om 03:00
AkzoNobels plan voor een fusie met Axalta is mislukt.
AkzoNobels plan voor een fusie met Axalta is mislukt. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Het fusieplan met Axalta is mislukt. Waarom?

Doordat het Japanse Nippon Paint de gesprekken tussen AkzoNobel en de Amerikaanse verffabrikant over een ‘gelijkwaardige fusie’ in de wielen reed met een hoger bod, in contanten. Dat vond Axalta aantrekkelijker dan een fusie met Akzo via een aandelenruil, waarop de gesprekken met Akzo werden afgebroken. Hoeveel de Japanners willen betalen, is niet bekendgemaakt. Overigens was van een gelijkwaardige fusie geen sprake. Akzo is veel groter dan Axalta, het gelijkwaardig praten was alleen bedoeld om de Amerikanen te paaien. Dat is dus mislukt.

Hoe erg is dat voor Akzo?

Behoorlijk erg. De Nederlandse multinational zit al het hele jaar in grote problemen. Akzo wees voor de ­zomer drie keer een ongevraagd miljardenbod af van de Amerikaanse concurrent PPG. Dit tot woede van met name Angelsaksische activistische aandeelhouders, Britse en Amerikaanse beleggers die er geen geheim van maken dat het ze in de eerste plaats om hun beleggingswinst is te doen. Zij zagen een mooie overnamepremie in rook opgaan doordat de overname van Akzo niet doorging. Activistisch aandeelhouder Elliott spande een reeks rechtszaken aan. Zonder succes, maar Akzo-topman Ton Büchner moest door alle commotie voor de zomer wel om gezondheidsredenen ­terugtreden.

Om de boze aandeelhouders tevreden te houden, beloofde Akzo de chemietak af te splitsen; de miljarden daarvan gaan naar de aandeelhouders. Akzo gaat verder als verf- en coatingbedrijf. Dat is met 9,5 miljard euro omzet nu de mondiale nummer drie. Met de 3,5 miljard van Axalta erbij had Akzo zich comfortabel genesteld in de wereldtop, tussen marktleiders Sherwin-Williams en PPG. De Nederlandse verfmultinational was dan jager geworden in plaats van prooi. Nu is Akzo weer terug bij af en moet het rekening houden met nieuwe ongewenste overnamepogingen.

Het mislukken van de gesprekken is ook persoonlijk een sof voor Thierry Vanlancker, de nieuwe baas van AkzoNobel. De Vlaming had de leiding bij Axalta toen het nog onderdeel was van chemiereus DuPont. Hij was ook nauw betrokken bij de afsplitsing van Axalta in 2013. De kennis en contacten van Vanlancker hebben blijkbaar niet geholpen.

Kan Akzo een hoger tegenbod doen?

Dat kan, maar het is niet waarschijnlijk. De Amerikanen wisten hoezeer Akzo hen nodig had. Axalta heeft de Nederlanders de afgelopen weken tijdens de gesprekken waarschijnlijk al helemaal uitgekleed; met ‘superbelegger’ Warren Buffett als grootaandeelhouder weet Axalta wel hoe het het onderste uit de kan moet krijgen. Blijkbaar kon Nippon Paint daar nog overheen.

Axalta is op de beurs 8,3 miljard dollar (7,1 miljard euro) waard. Met een overnamepremie erbij moet er voor Axalta waarschijnlijk ruim 10 miljard euro op tafel komen. Los van dat bedrag heeft AkzoNobel met een nieuwe topman, de aanstaande splitsing en twee winstwaarschuwingen al genoeg problemen op te lossen. Beleggers maken zich zorgen of het bedrijf het allemaal wel aankan, laat staan dat er nog een grote overname bij kan.

Komt PPG nu terug?

PPG trok zich dit voorjaar terug en mocht daarom volgens beursregels een half jaar geen nieuw bod doen op Akzo. Die termijn loopt op 1 december af, dat is volgende week vrijdag. Kenners achten het echter uitgesloten dat de Amerikanen, die ook met een winstwaarschuwing moesten komen, het dure en tijdrovende circus van eerder dit jaar gaan herhalen met een nieuwe ongevraagde overnamepoging.

Dat ligt anders als Akzo zich zelf zou melden. Ook dat is nu uitgesloten. Maar topman Ton Büchner is al weg en komend voorjaar vertrekt ook president-commissaris Antony Burgmans, die PPG tot woede van de ­Angelsaksische aandeelhouders buiten de deur wist te houden. Wie weet gaan Akzo en PPG dan weer eens om de tafel zitten, op vriendelijke wijze deze keer.

Wanneer weten we meer?

Volgende week donderdag heeft Akzo een buitengewone aandeelhoudersvergadering in het Amsterdamse Hilton, over de benoeming van enkele nieuwe commissarissen. Dan kan bestuursvoorzitter Thierry Vanlancker uitleg geven over het mislukken van de ‘fusie’ met Axalta en vertellen hoe het verdergaat. En kunnen de activisten van Elliott — inmiddels de grootste aandeelhouder van Akzo — laten weten wat ze daarvan vinden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
De Tata-staalfabriek in IJmuiden deze week vanbinnen.

Kabinet zet in op vergroeningsplan voor Tata, dat schatkist tot 2,5 miljard kan kosten

Tata Steel moet blijven bestaan en het kabinet wil op korte termijn met het bedrijf om de tafel om afspraken te maken over versnelde vergroening. Dat mag 2,5 miljard euro kosten.

Het is niet per se moeilijk om zonder makelaar een huis te kopen of verkopen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

Zonder makelaar een huis (ver)kopen: hoe doe je dat? 'Een makelaar is geen tovenaar'

Een huis kopen of verkopen zonder makelaar scheelt kosten. Maar het vraagt ook meer van kopers en verkopers. Hoe pak je dat aan en waar moet je op letten?

Algemeen directeur en medeoprichter van Roetz Tiemen ter Hoeven in de werkplaats in Amsterdam-Noord waar de sociale onderneming op duurzame wijze fietsen een tweede leven biedt.

Roetz bouwt hippe nieuwe fietsen door onderdelen te 'oogsten' van wegroestende wrakken

Waar veel oude of kapotte fietsen een lot op de schroothoop beschoren is, krijgen deze bij Roetz een nieuw leven. Zo repareert de sociale onderneming onder andere ov-fietsen van NS, met ‘geoogste’ onderdelen uit andere rijwielen.

Tjerk 't Lam en zijn vrouw Lydia in Plus-filiaal Bieshof in Dordrecht. Aanstaande maandag krijgt de winkel een nieuwe eigenaar. Zonder koopzondag ziet de ondernemer geen perspectief op lange termijn.

Tjerk stopt met zijn supermarkt, omdat hij niet op zondag open wil. 'Alles jaagt steeds meer door'

De christelijke ondernemer Tjerk ‘t Lam uit Dordrecht ziet geen toekomst meer voor zijn supermarkt zonder open te gaan op koopzondagen. Daarom stopt hij. Principieel was dat geen lastig besluit, zegt hij, maar emotioneel wel.

Gedupeerden met protestborden demonstreren op het terrein van verzekeraar Achmea. ‘Terugkijkend had klanten niet zo veel leed toegebracht mogen worden.’

De woekerpolis was het grootste financiële schandaal ooit. Kan zoiets weer gebeuren?

Met de laatste grote schikkingen in zicht, loopt de woekerpolisaffaire na dertig jaar ten einde. Hoe kon het ‘grootste financiële schandaal uit de Nederlandse geschiedenis’ zo ontsporen? En kan het weer gebeuren?

De architecten van Bureau B+B houden zich bezig met stedenbouw en landschapsarchitectuur.

Het Nederlandse landschap vraagt veel: duurzaam, klimaatbestendig én natuurinclusief

In een land dat worstelt met ruimtegebrek en klimaatverandering zijn de uitdagingen voor landschapsarchitecten veel complexer geworden. Bureau B+B legt de lat extra hoog. 'Als het werk af is, is het nog niet af.'