Luister naar

Dreigende terreur in Rotterdam

Nieuws
Een concert in de Rotterdamse Maassilo is woensdagavond afgelast wegens terreurdreiging.
redactie nd
donderdag 24 augustus 2017 om 03:00

Rotterdam

De politie kreeg rond 17.30 uur informatie over de dreiging van de Spaanse politie, meldde de Rotterdamse burgemeester woensdagavond op een persconferentie. Over de inhoud van de terreurdreiging wilde hij geen nadere uitspraken doen.

Wel zei Aboutaleb dat de politie tussen 21.00 en 22.00 uur – de concertlocatie was toen al ontruimd – in een nabijgelegen straat een busje met een Spaans kenteken heeft staande gehouden. Het busje reed heen en weer en bleek gasflessen te bevatten. De bestuurder is meegenomen voor verhoor. Of er daadwerkelijk een link is tussen het busje en het dreigement, kon Aboutaleb nog niet zeggen. ‘Er loopt nu een onderzoek naar de dreiging. De explosievendienst onderzoekt het busje.’

De deuren van de Maassilo zouden om 19.30 uur opengaan voor het concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las. Iets eerder maakte de organisatie bekend dat de show niet zou doorgaan. Directeur Minke Weeda van organisator Rotown liet aan RTV Rijnmond weten dat er nog geen fans binnen waren. De band is onder politiebegeleiding weggeleid.

De band die zou optreden in de Rotterdamse Maassilo komt uit de Amerikaanse staat Californië en draagt de naam Allah-Las. De muzikanten laten zich inspireren door oudere bands als The Beach Boys en The Byrds. De naam is een verwijzing naar Allah, zei de zanger vorig jaar in een interview met de Britse krant The Guardian. Maar de bandleden zijn niet islamitisch en willen met de bandnaam evenmin moslims beledigen. ‘We wilden gewoon een “heilig” klinkende naam.’

Toch leidde de bandnaam er in Turkije al eens toe dat een concert van de band werd geannuleerd, omdat een concertorganisator zich er niet senang bij voelde. Ook krijgt de band weleens boze mails van moslims. Maar de groep gaat al te lang onder deze naam door het leven om die nog te kunnen wijzigen, vindt de zanger.

Het optreden in de Maassilo zou het derde concert voor de band worden in Nederland deze week. Dinsdagavond trad Allah-Las op in Groningen tijdens het festival Noorderzon en zondagavond in Venlo tijdens het Zomerparkfeest.

De Nederlandse band Altin Gün stond gepland in het voorprogramma. De band bestaat uit een Turks-Nederlandse zanger en zangeres en maakt nummers die sterk zijn beïnvloed door Turkse muziek.

dreigingsniveau

De afgelasting van het popconcert heeft vooralsnog geen gevolgen voor het dreigingsniveau in Nederland. Dat heeft de nationaal coördinator terrorismebestrijding en veiligheid woensdagavond laten weten. Het dreigingsniveau is vier op een schaal van vijf. Dat houdt in dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete aanwijzingen zijn. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Maarten van Ooijen demissionair Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komt deze zomer met een wetsvoorstel voor de invoering van een eigen bijdrage in de jeugdzorg.

Kabinet maakt plannen voor invoering van 'stevige eigen bijdrage' in de jeugdzorg

Volgens demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) is de enige manier om een extra bezuiniging in de jeugdzorg te voorkomen de invoering van een eigen bijdrage. Deze zomer komt hij met een wetsvoorstel.

Steven van Weyenberg voorafgaand aan de presentatie van de Voorjaarsnota 2024.

Kabinet verricht in Voorjaarsnota hoofdzakelijk reparatiewerk. 'Terughoudendheid past bij nieuw beleid'

Het demissionaire kabinet gebruikt de lentebegroting voor het wegwerken van achterstallig onderhoud. Voor asielzoekers, de gedupeerden van de toeslagenaffaire en de Groninger aardbevingen worden er miljarden euro’s extra uitgetrokken.

'Een boze meneer duwde mij onlangs bij het instappen tegen de treinwand aan', vertelt hoofdconducteur Lucienne van Eijsden.

Wat doe je als reiziger bij een onveilige situatie in de trein? 'Zorg dat je een goede getuige bent'

Het aantal geweldsincidenten in de trein neemt toe. ‘Naast dat het ontzettend stom voelt, is het ook beangstigend’, zegt hoofdconducteur Jan de Jonge. Wat kun je als treinreiziger doen als er iets in jouw coupé gebeurt?

Gestrande reizigers komen aan in Eindhoven nadat ze lang in Israël vastzaten na de aanval van Hamas op 7 oktober.

Ben ik nog verzekerd op vakantie in Israël? Vier vragen over het nieuwe rode reisadvies

Buitenlandse Zaken veranderde het reisadvies voor heel Israël en de Palestijnse gebieden van oranje naar rood. Reis niet naar Israël is het devies. Waar moet je rekening mee houden als je nu richting Israël reist?

Prins Bernhard (m) ontmoet de zojuist bevrijde vrouwen in Grijpskerk.

De Duitsers wilden niet dat deze vrouwen werden bevrijd. Dus deden ze dit met hen, tot voorbij Grijpskerk

Aan het eind van de oorlog zaten er in kamp Westerbork meer dan honderd vrouwelijke verzetsstrijders gevangen. Vlak voor de komst van de bevrijders namen de Duitsers hen mee, de nacht in.

Eddy Boevink tijdens een eerdere reis naar Israël, op de Olijfberg in Jeruzalem.

Eddy zou maandag naar Israël vliegen met 14 kilo stroopwafels. Nu is zijn vlucht geannuleerd

Hij zou maandag naar Israël vliegen voor vrijwilligerswerk. Het rode reisadvies stopt hem niet. Eddy Boevink wacht geduldig op de eerstvolgende vlucht. ‘Het is God die het verlangen naar Israël in mijn hart heeft gelegd.’