Het lokaal bestuur van Niel. — © bar
‘Dorpsbeleidsplan’ brengt participatie in de praktijk, Niels bestuur bestelt ook externe financiële doorlichting
De nieuwe meerderheid van Vooruit én Groen, N-VA + CD&V en Team 2845 zet de belofte van meer participatie meteen kracht bij. Tijdens de eerste gemeenteraadszitting heeft schepen Chris Ceuppens (Vooruit én Groen) alle politieke fracties uitgenodigd om samen een ‘dorpsbeleidsplan’ te ontwikkelen.
“Niel kiest met een ‘dorpsbeleidsplan’ en een doorgelicht financieel meerjarenplan voor een toekomst van samenwerking en stabiliteit”, zegt schepen van Financiën, Bestuurskracht, Communicatie & Participatie Chris Ceuppens. “Deze open benadering vraagt iets meer tijd, maar zorgt voor een trendbreuk met als doel een brede steun en oplossingen te bieden aan alle Nielenaren. Concrete acties volgen in de lente. De grote krachtlijnen liggen al vast. Niel kiest bewust voor een mensgerichte, duurzame, groene en financieel verantwoorde koers.”
“Er wordt gekeken om nauwer met de buurgemeenten samen te werken, maar de basisdienstverlening zoals zorgvoorzieningen, bankautomaten,… moet in ons dorp beschikbaar blijven. Digitalisering mag ook niet ten koste gaan van persoonlijke service. Tegelijkertijd willen we de vele troeven van Niel en het authentieke dorpskarakter beschermen met gerichte investeringen en strikte regels qua ruimtelijke ordening, milieu, mobiliteit en verkeersveiligheid.”
Doorlichting
“Fundamenteel om dit ‘dorpsbeleidsplan’ te doen slagen, is de opmaak van een realistisch, dus haalbaar en betaalbaar, financieel meerjarenplan 2026-2031”, zegt Ceuppens. Daarom laat het nieuwe bestuur eerst de gemeentelijke werking grondig financieel doorlichten door een onafhankelijke accountants- en adviesorganisatie. Die opdracht werd dinsdag in de gemeenteraad goedgekeurd.
Ook hierin worden alle raadsleden betrokken. Zij krijgen ook allemaal een opleiding aangeboden die hen in staat moet stellen om mee weloverwogen beleidskeuzes te maken.
Heilige huisjes
“De slechte financiële toestand vergt een kordate aanpak, geen heilige huisjes en geen taboes meer”, stelt de schepen. “We zullen eerst en vooral op onze eigen ambities moeten besparen en dus vooral niet alles meer tegelijkertijd willen doen. Er zijn genoeg uitdagingen om aan te pakken, maar eerst wil het nieuwe bestuur de financiële basis weer op orde zetten op basis van een intern kerntakendebat, de inzichten van Audit Vlaanderen en de bestuurskracht- en omgevingsanalyse.”
“Daarnaast moet de externe financiële doorlichting ons toelaten de dienstverlening te versterken, de leefbaarheid te vergroten en tegelijkertijd een gezonde financiële basis te waarborgen, en dat zonder belastingverhogingen.”
“Na een analyse van inkomsten, uitgaven, de structurele haalbaarheid van investeringen en operationele kosten, verwachten we concrete aanbevelingen voor een financiële optimalisatie, nieuwe subsidiemogelijkheden en hoe we het gemeentelijke deel van de grondlasten (de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing) opnieuw ‘rechtvaardiger’ kunnen maken.”
“Deze trendbreuk moet ervoor zorgen dat zowel het ‘dorpsbeleidsplan’ als het nieuwe financieel meerjarenplan politiek en maatschappelijk breed gedragen worden in het belang van alle Nielenaren.”