© DBA

Dimitri Bontinck riskeert cel voor slaan en bijten vriendin

Dimitri Bontinck, de vader van Antwerps ex-Syriëstrijder Jejoen, stond dinsdag terecht in de correctionele rechtbank van Turnhout. Hij wordt beticht van slagen, verwondingen en bedreigingen aan het adres van zijn vriendin. Hij beet ook in haar neus. Volgens hem was het zijn vriendin die aan zelfverminking deed. De twee zijn nog altijd een koppel.

brip

De zitting begon gisteren zeer atypisch: Bontinck (44) stond erop dat de zaak achter gesloten deuren behandeld zou worden. “Ik werd in het verleden al onterecht als een heks aan de schandpaal genageld. Ik word steeds gestigmatiseerd en mijn privacy wordt geschonden. Op deze manier kan dit proces niet gevoerd worden”, riep hij op de beklaagdenbank.Bontinck eiste dat de pers de zaal zou verlaten, maar rechter Jurgen Jordaens oordeelde dat de zaak zoals alle andere sereen behandeld kon worden. Tot grote ergernis van de beklaagde.

Snijbeweging over keelDe feiten waarvoor Bontinck zich moest verantwoorden dateren van mei vorig jaar. Na een communiefeest dat hij bijwoonde met zijn vriendin, met wie hij al jaren een knipperlichtrelatie heeft, raakte hij dronken. Terug aangekomen in hun appartement in Mol zou hij haar geslagen hebben op haar knie en in haar maag.

“Hij kleineerde haar en maakte haar bang door snijdende bewegingen over zijn keel te maken. Hij beet zelfs in haar neus. De politie arresteerde hem later toen hij in het station op de trein richting Kortrijk stond te wachten. Ook tegen de politie gedroeg hij zich verbaal agressief”, zei openbaar aanklager Patti Broeckx.

Bontinck werd eerder al veroordeeld voor gelijkaardige feiten: in 2009 sloeg hij zijn ex-vrouw, de moeder van Jejoen. Hij kreeg toen de gunst van de opschorting, als hij zich vijf jaar kalm zou houden.

Dat lukte niet, want in 2012 hield hij zijn toenmalige vriendin vast in een hotelkamer. Ook haar sloeg hij. Het openbaar ministerie vroeg daarop om de opschorting te herroepen. Uiteindelijk kreeg Bontinck een werkstraf van zestig uur.

Noorden kwijtGisteren vorderde het openbaar ministerie een celstraf van acht maanden. Volgens de advocate van Bontinck was het de vriendin zelf die de verwondingen had aangebracht. Ze zou zwaar verslaafd zijn aan medicatie en was volledig het noorden kwijt.

“Mijn cliënt heeft haar niet aangeraakt. Het is mevrouw die aan zelfverminking doet. Wellicht is ze uit op zijn geld, want zij leeft van een leefloon en mijn cliënt heeft na het uitgeven van zijn tweede boek een grote som geld ontvangen”, klonk het.

De advocate benadrukte ook dat Bontinck tijdens het onderzoek van de onderzoeksrechter een contactverbod opgelegd had gekregen, maar dat het op vraag van de vriendin ongedaan was gemaakt. “Ze zijn zelfs nog altijd een koppel.” Ze vroeg de vrijspraak.

Rechter Jurgen Jordaens gaf Dimitri Bontinck het laatste woord. “Deze hele zaak is irrelevant”, zei hij. “Het openbaar ministerie gaat volledig in de fout. Mijn vriendin is bipolair en doet zichzelf zulke dingen aan.”De rechtbank velt een vonnis op 26 februari.