Luister naar

Schietpartij in Kertsj: één schutter, veel vragen

Nieuws
Een zeldzame schietpartij op een school op de Krim heeft Rusland in rouw gedompeld en geleid tot een ongemakkelijke zoektocht naar de oorzaak op de staats-tv. Hoe is het mogelijk dat leerlingen gevaar lopen op een schiereiland dat volgens Rusland in 2014 ‘gered’ werd uit Oekraïense handen?
Tom Vennink redactie vk
donderdag 18 oktober 2018 om 03:00
Als teken van rouw om de bij de schietpartij op de school in Kertsj omgekomen studenten en andere slachtoffers, leggen mensen bloemen op het heldenmonument in de stad op de Krim.
Als teken van rouw om de bij de schietpartij op de school in Kertsj omgekomen studenten en andere slachtoffers, leggen mensen bloemen op het heldenmonument in de stad op de Krim. epa / Maxim Shipenkov

Kertsj

Zeker negentien mensen kwamen woensdag om in een technisch college in Kertsj, een havenstad op de door Rusland geannexeerde Krim. Kort na het middaguur ging een explosief af in de kantine van het college. Het explosief, gevuld met metaaldeeltjes, was achtergelaten in een rugzak. Na de explosie trok een achttienjarige jongeman met een geweer door de gangen, schietend op iedereen die hij tegenkwam.

Onder de doden bevinden zich vooral studenten. Van de veertig gewonden verkeerden er woensdagavond vier in ernstige toestand.

De dader is een vierdejaarsstudent van het technisch college, zei Sergej Aksjonov, het hoofd van de Krim. De student schoot zichzelf dood bij de bibliotheek van de school. Zijn motief is niet bekend.

Het college in Kertsj staat aan de voet van president Putins nieuwe brug tussen Rusland en de Krim – een verbinding die voor veel Russen geldt als de definitieve ‘thuiskomst’ van de Krim. Russen zien de inwoners van de Krim als landgenoten.

Het Russische Onderzoekscomité, vergelijkbaar met het Nederlandse Openbaar Ministerie, sprak woensdag aanvankelijk van een terroristische aanval. Dat deed Russen denken aan de gijzeling op een school in ­Beslan in 2004, waarbij 330 mensen omkwamen. Maar het Onderzoekscomité trok die verdenking later in en gaat nu uit van meervoudige moord.

Met schietpartijen op scholen hebben Russen minder ervaring. De laatste keer dat een dergelijk incident plaatsvond, was in 2014, toen een gewapende student een school in Moskou binnenviel en twee mensen doodschoot.

Bij gebrek aan informatie over de motieven van de dader, zochten enkele gasten van Russische avondtalkshows woensdag de schuld bij de ­‘gebruikelijke verdachte’ bij binnenlandse incidenten: het Westen. ‘We weten dat er plannen zijn onder ­Oekraïners om de Kertsj-brug op te blazen’, klonk het in de talkshow op kanaal Rossija 1. Een andere gast van de show sprak over morele problemen onder jonge generaties door ‘anti-Russische’ agressie uit het buitenland en ‘Amerikaanse invloeden’. Een gast in de avondtalkshow op het Eerste Kanaal wierp tegen: ‘Hoe je het ook wendt of keert, deze school stond vier jaar in Rusland.’

Eerder op de dag had een Russische senator, Frants Klintsjevitsj, gespeculeerd dat Oekraïne verantwoordelijk is. En Vladimir Konstantinov, voorzitter van het parlement op de Krim, zei dat ‘al het aan de Krim toegebrachte kwaad’ afkomstig is van ‘de Oekraïense autoriteiten’.

wapenvergunning

Minder aandacht ging uit naar de vraag hoe het mogelijk is dat de dader beschikte over wapens en explosieven. Medestudenten van de vermeende dader zeiden tegen Russische media dat hun studiegenoot geïnteresseerd was in experimenten met explosieven. En hij ‘haatte’ het college, zei een van hen.

Russische wapenwetten schrijven voor dat personen vanaf achttien jaar een wapenvergunning kunnen krijgen. Ze moeten daarvoor veiligheidscursussen volgen en de politie moet hun achtergrond onderzoeken.

Het ministerie van Noodsituaties heeft drie dagen rouw aangekondigd op de Krim. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een vrouw verlaat een stembureau in Londen.

Britse Conservatieven verliezen 'bijna catastrofaal' bij plaatselijke verkiezingen

De Conservatieve Partij stevent af op een flinke nederlaag bij de gemeenteraadsverkiezingen die donderdag in een deel van Engeland zijn gehouden. Voor Rishi Sunak is de situatie ernstig.

Het uiterlijk van Victoria is gebaseerd op dat van de Oekraïense influencer en zangeres Rosalie Nombre.

Oekraïne lanceert door AI gegenereerde persvoorlichter. 'Een technologische sprong vooruit'

Victoria Shi zal media en burgers namens het ministerie te woord staan. Het uiterlijk van de digitale woordvoerder is gebaseerd op dat van een Oekraïense influencer

Palestijnse kinderen bij een voedseluitdeelpunt van World Central Kitchen, in de province Deir Al-Balah in het midden van de Gazastrook.

Hamas is niet klaar om zijn troefkaarten, de gijzelaars, op te geven

Het leed in Gaza is amper te overzien, maar Hamas denkt het tij mee te hebben en blijft onwrikbaar in onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Aangezien ook Israël een mes tussen de tanden houdt, is een deal nog lang niet in zicht.

Nog voor zonsopgang begonnen politieagenten in vol ornaat met het beëindigen van de demonstratie.

Biden niet van plan koers te wijzigen na nieuwe escalaties Amerikaanse studentenprotesten

Op verscheidene Amerikaanse universiteiten lopen pro-Palestijnse demonstraties uit de hand, met talloze arrestaties tot gevolg. Donderdag reageerde president Joe Biden voor het eerst uitgebreid op de acties.

De protesten op Amerikaanse campussen veroorzaken een schisma onder Joodse studenten.

Studentenprotesten veroorzaken een schisma in de VS. 'De vraag is nu: aan welke kant sta jij, als Jood?'

Door de pro-Palestijnse betogingen gaan Joodse studenten in de VS opnieuw nadenken over de oorlog. En over hun eigen identiteit. Dat leidt tot heel verschillende uitkomsten.

Premier Mark Rutte staat de pers te woord na een bijeenkomst in Brussel van de Europese regeringsleiders over het corona-herstelplan, juli 2020.

Nederland dreigt miljarden aan Europees 'coronageld' mis te lopen

De Nederlandse overheid dreigt miljarden euro’s aan Europees ‘coronageld’ mis te lopen door vertraagde wetgeving. Die vertraging is deels het gevolg van de val van het kabinet. Het nieuwe kabinet heeft hierdoor mogelijk meteen al een gat in de begroting.