Direct naar artikelinhoud
Muzieknieuws

Van frivole nachtclub tot Fabeltjeskrant: bekijk hier de nieuwe clip van Poltrock

Sigrid Vinks in de clip van Poltrock.Beeld Murielle Scherre

Een stripclub, Murielle Scherre en sfeervolle, donkere muziek? Méér trefwoorden hadden we niet nodig om de eerste officiële clip van Poltrock in première te willen zien. En dat kan ú nu hier dus ook.

“Wat doet een mens op zondagmiddag? Met een suffe kop in een wazige seksclub belanden, een ‘subtiele’ make-up aangemeten krijgen en vervolgens met oranje fluohakken rond een paal staan zwieren.” Dat schreef Sigrid Vinks, eeuwige muze van Jan Decorte, een paar weken geleden op Facebook. 

Vandaag weten we ook meteen waarom ze zich toen in zo’n wulps pakje wurmde. De eerste officiële clip van Poltrock, bij de superieure song ‘Titanus’, speelt zich af in een Brusselse nachtclub, waar je Vinks troosteloos langs een stripperspaal ziet kronkelen.

Beetje smerig

De muziek is traag, omineus én dromerig, en die atmosfeer vertaalt zich in lang uitgesponnen shots. “Ik wilde meegezogen worden in het verhaal, en dat is ook gelukt,” zegt David Poltrock, die eind eind deze maand zijn laatste deel van een muzikaal drieluik uitbrengt. “Clichématige beelden van IJslandse horizonten en bergen, die wellicht ook bij mijn sound passen, wilde ik nadrukkelijk vermijden.”

‘De clip mocht een beetje gritty zijn, een beetje smerig’
David Poltrock

“Voor mij gaat het - eerlijk gezegd - altijd puur om muziek. Maar omdat de plaat ook in het buitenland verschijnt, wilden we toch graag een clip uitbrengen. Wanneer ik deze muziek hoor, zie ik er meteen sfeerbeelden van Brussel bij: de clip mocht dan ook een beetje gritty zijn, een beetje smerig. Zo ben ik bij regisseur Sam Ostyn uitgekomen, die eerst het plan uitstippelde om een lange wandeling door de hoofdstad te filmen.”

Sigrid Vinks in de Funny Horse Club, op een paar stappen van de Louizalaan. Een club die zich beroemt om “onberispelijke discretie”. En frivool bloot, uiteraard.Beeld Sigrid Vinks

Verwaarloosde baby

Van dat idee is uiteindelijk weinig overgebleven, merk je in de video. Beiden gingen dan ook terug aan de tekentafel zitten, om na een brainstorm uit te komen bij het decor van een nachtclub. “Sigrid Vinks speelt een oudere vrouw die voor geld danst in die club, en wanneer ze na een lange nacht buiten stapt terug jong is geworden.”

“Je volgt haar op weg naar huis, waar je als kijker uiteindelijk de stille getuige bent dat ze haar baby een hele nacht alleen heeft gelaten. Dat is hard, ja. Maar choqueren was niet onze bedoeling. De clip moest ook geen Dardenne-achtig drama worden (lacht). Daarom wilden we de gelaatsuitdrukkingen zo neutraal mogelijk houden.”

Clichématige beelden van IJslandse horizonten en bergen, die wellicht ook bij mijn muziek passen, wilde ik nadrukkelijk vermijden.
David Poltrock

Dat ook Jan Decorte een cameo in de clip versierd heeft - knipper met uw ogen en u heeft het vast gemist - berust evenwel puur op toeval: “Hij was daar eigenlijk gewoon om Sigrid te begeleiden. Ik had nooit gedacht dat ook hij te verleiden zou zijn om in een clip van mij mee te spelen. Van Sigrid had ik dat trouwens ook niet verwacht. Blij dat regisseur Murielle Scherre haar adresboekje zomaar kan opentrekken, en met een topnaam kan komen aandraven!”

Thuis van bronstige bezoekers

Voor de louche lijpo’s onder u: de stripclub die het decor vormt voor de clip heet de Funny Horse Club, op een paar stappen van de Louizalaan. Een club die zich beroemt om “onberispelijke discretie”, maar verder niet zulke lovende recensies krijgt van bronstige bezoekers. Gebruikersadvies voor uw ranzigste nonkel: betaal er liever niét met creditcard. 

David Poltrock frequenteert zelf niet bepaald dit soort bars, zegt hij grinnikend. “Maar ik vond het wel een formidabele setting. De nieuwe film van Jean-Claude Van Damme zou er trouwens ook deels opgenomen zijn. De club ziet er dan ook waanzinnig uit, met oude Chesterfield-zetels en mooie, sfeervolle belichting. Ik kan me wel voorstellen dat iemand er zich op een bepaalde manier thuis voelt, ja (lachje).”

Fabeltjeskrant

Van frivoliteit naar Fabeltjeskrant blijkt dan weer slechts een schuifelstapje voor Poltrock. “Samen met Mario Goossens (drummer van Triggerfinger; gva) maakte ik inderdaad onlangs liedjes voor een opgefriste versie van de Fabeltjeskrant,” zegt hij. “Tegen kerstmis komt die film in de zalen, met drie splinternieuwe afleveringen, en daarna volgt nog een extra episode. Heel plezant om te doen, echt waar. En het ziet er ook geweldig uit, met die computer-geanimeerde beelden.” 

“De Fabeltjeskrant is natuurlijk iets van de oudere generatie, maar net zo goed merk ik bij mijn studenten op de PXL dat zij die legendarische kinderserie kennen. Het blijft wel degelijk een begrip. Ik ben oprecht benieuwd om te zien hoe goed de film zal aanslaan.”  

‘Titanus’ is de vooruitgestuurde single van het album Machines (deel drie van de trilogie Mutes Moods Machines) dat op 26/10 verschijnt.

Alle livedata kan u hier vinden.