Het slachtoffer was diabetespatiënt en overleed volgens advocaat Senne Meeus ten gevolge van een aandoening die een gevolg was van diabetes.© Getty Images

Nederlander loopt celstraf op omdat hij geen ziekenwagen belt voor doodzieke huisgenoot: “Toen hij uren later zag dat de man overleden was, is hij weggevlucht”

Mechelen -

De correctionele rechtbank heeft een Nederlander veroordeeld tot tien maanden cel voor schuldig verzuim. Toen zijn Mechelse huisgenoot ziek werd en zelfs niet meer op zijn benen kon staan, liet hij het na om de hulpdiensten te verwittigen. Het slachtoffer bleek ’s morgens overleden te zijn.

Theo Derkinderen

R.G. liet vorige maand verstek gaan voor zijn proces op de Mechelse correctionele rechtbank. Het Openbaar Ministerie vond dat spijtig. “Want de ouders van het slachtoffer hebben ongetwijfeld nog heel wat vragen die ze beantwoord zouden willen zien. Vragen waar alleen R.G. een antwoord kan op geven”, zei procureur Karel Berteloot.

Begin 2022 overleed een 26-jarige Mechelaar. De laatste dagen van zijn leven woonde R.G., een Nederlander, bij hem in. “Maar het was een andere vriend die het levenloze lichaam van de Mechelse twintiger ontdekte en alarm sloeg. “Bij een huiszoeking vond de politie verdovende middelen, sterke drank, methadon en insulinespuiten. Het slachtoffer was een diabetespatiënt.”

Op het moment dat het lichaam van de man werd aangetroffen, was er van R.G. evenwel geen enkel spoor meer. De politie vond wel de identiteitskaart van de man terug. Uiteindelijk kon hij pas een jaar later worden opgepakt. Hij verklaarde dat hij het slachtoffer al een vijftal jaar kende en bevestigde ook dat hij de laatste weken voor zijn dood bij hem had verbleven. “Maar hetgeen hij vertelde over wat er die bewuste nacht in Mechelen was gebeurd, deed echt wel de wenkbrauwen fronsen”, foeterde de procureur. “Hij zei dat hij gewekt was door een bonk. Hij zag zijn huisgenoot op de buik liggen in een deuropening. Het slachtoffer zou gemompeld hebben, wartaal hebben gesproken en R.G. noemde hem op dat ogenblik zelfs pislam.”

Terug in bed

De Nederlander zou de twintiger nog naar een zetel hebben gedragen en hem geholpen hebben met overgeven. “Maar na dat overgeven kroop R.G. gewoon terug in zijn bed. Hulp zocht hij niet, laat staan dat hij een dokter of ziekenwagen belde. Toen hij daags nadien wakker werd, bleek zijn vriend overleden te zijn. Hij is bang geworden en is in allerijl gevlucht.”

Voor het Openbaar Ministerie was er duidelijk sprake van schuldig verzuim. “Voor de nabestaanden zal de cruciale vraag voor eeuwig onbeantwoord blijven: had hun zoon nog geleefd moest R.G. ’s nachts een ziekenwagen hebben gebeld?”

Boeltje gepakt

Advocaat Senne Meeus, die de ouders van de twintiger bijstond, verwees onder meer naar het gevoerde toxicologische onderzoek. “Daaruit bleek dat de zoon van mijn cliënten gestorven is door een aandoening die het gevolg was van zijn diabetes. In plaats van zijn huisgenoot te helpen en de hulpdiensten te bellen, heeft R.G. zijn boeltje gepakt en heeft hij zelfs geprobeerd om zijn sporen uit te wissen”, klonk het.

“Mijn zoon stond altijd klaar voor zijn vrienden. Maar op het moment dat hij zelf hulp nodig had van een vriend, was die laf en meedogenloos”, reageerde de mama van het slachtoffer. “Ik hoop dat R.G. nog in de spiegel kan kijken en beseft wat hij gedaan heeft. Hoe moeilijk kon het zijn om een ziekenwagen te bellen? Ik ben er zeker van dat onze zoon nog had kunnen geholpen worden.”

De rechtbank achtte R.G. schuldig over de ganse lijn en veroordeelde hem tot tien maanden effectieve celstraf en een boete van 800 euro. Aan de nabestaanden van het slachtoffer moet de Nederlander meer dan 30.000 euro schadevergoeding betalen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen