Kreten uit de Wetstraat

‘De Waalse identiteit bevriezen is geen prioriteit’

Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet, geen fan van een Waalse canon.

Wie slipt in de Wetstraat of in de geruchtenmolen belandt, verzeilt vroeg of laat in deze rubriek.

Peter De Lobel

Un canon wallon

Een paar weken geleden kon u in deze rubriek nog lezen dat staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) groot voorstander is van een Waalse canon, naar het voorbeeld van de Vlaamse. ‘Ik was eerst wat sceptisch dat ze zo bezig waren met hun identiteit, maar ik vind het nu superpositief’, zei hij in L’Echo. Maar in zijn partij vinden ze dat hele canongebeuren een pak minder ‘superpositief’. Dat blijkt uit de antwoorden die de partij gaf bij de totstandkoming van De Stemtest. De PS vindt niet dat er een Waalse canon moet komen. De partij vindt het belangrijker zich ‘te concentreren op steun aan artiesten en culturele spelers’.

Wat als?

Wat als … u minister was? Met die vraag stapt La Libre op bekende niet-politici af. Gewezen tenniskampioene Dominique Monami bijvoorbeeld, de eerste Belgische ooit om door te stoten naar de top-10 van de WTA-rangschikking. Tien jaar draaide ze mee in het toptennis. ‘En toch werd het in België niet gezien alsof ik werkte.’ Van haar 18de tot haar 28ste heeft ze volgens de staat niet gewerkt, zegt ze. ‘Als ik de leiding van het land had, zou ik er daarom voor instaan dat sporters hun anciënniteit kunnen meenemen in hun tweede carrière.’

Monami tenniste in haar carrière zo’n twee miljoen euro bij elkaar, en zegt dat het voor haar niet zou hebben uitgemaakt. ‘Maar voor veel sporters die onder contract staan bij Adeps (het Sport Vlaanderen van Wallonië, red.) of Sport Vlaanderen wel.’ Met name voor sporters die niet voetballen of met een F1-wagen rijden. ‘Voor volleyballers, basketters, hockeyers en zoveel anderen is het niet mogelijk om aan het einde van hun carrière te rentenieren. Die anciënniteit zou hen helpen in het leven.’

(Ca)non

Ook Ecolo wil niet van een Waalse canon weten. ‘De Waalse identiteit codificeren en bevriezen is geen prioriteit en geen noodzaak.’ PTB/PVDA vindt dat wat er op dit moment ontbreekt een “gedeelde geschiedenis is van België, Wallonië en Vlaanderen, die vertrekt vanuit de geschiedenis van de werkende klasse en haar strijd”. MR en Les Engagés zijn het idee wel genegen. Als het maar door historici gebeurt, zeggen de liberalen, en als het geen identitair verhaal wordt, waarschuwen Les Engagés.

Topman met vertraging

De ministerraad heeft het licht op groen gezet voor de benoeming van Filip Van de Velde tot voorzitter van het directiecomité van de FOD Financiën. Van de Velde is momenteel nog kabinetschef van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Hij neemt de plaats in van Hans D’Hondt, zelf ook een gewezen kabinetschef, en wel van ex-premier Yves Leterme (CD&V).

D’Hondt ging in december vorig jaar al met pensioen, maar de benoeming van Van de Velde liep vertraging op. Hij was als eerste uit de selectieprocedure gekomen. Volgens zakenkrant De Tijd steunde de PS echter Arnaud Vajda, de topman van de FOD Wetenschapsbeleid. Vajda en Van de Velde waren de enigen die als ’zeer geschikt’ uit de procedure waren gekomen. De knoop is nu doorgehakt.