© rr

Parket vraagt verbeurdverklaring van 825.000 euro na drugshandel: “Ze probeerden 1,5 kilogram per maand te verkopen”

Mechelen -

De rechtbank in Mechelen boog zich dinsdag over een dossier van drugshandel. Drie mannen worden ervan verdacht een handel in cocaïne opgezet te hebben. Er hangen hen gevangenisstraffen tot veertig maanden boven het hoofd. Het openbaar ministerie vorderde ook de verbeurdverklaring van 825.000 euro.

Stijn Van de Sande

De bal ging aan het rollen wanneer O.H. uit Bertem een ongeval heeft met zijn wagen en een positieve cannabis- en cocaïnetest aflegt. In zijn wagen worden ook cash geld en een verborgen ruimte aangetroffen. Daarin zitten 25 gebruikershoeveelheden cocaïne. De man wordt verhoord en bekent dat hij drugs gebruikt en verkoopt. Dat zou hij naar eigen zeggen nog maar twee weken doen.

Uit het onderzoek blijkt dat H. zijn geld uitgeeft aan reizen en een dure horloge, ook al heeft hij geen legaal inkomen. “Hij blijkt gebruik te maken van Sky ECC”, aldus het parket. “Via dat systeem heeft hij regelmatig contact met E.K., een 33-jarige Mechelaar. “Later komt ook de 34-jarige Muizenaar Y.A. in het vizier van de speurders. Op basis van de berichten kan opgemaakt worden dat de drie heren zich inlaten met de verkoop van drugs.”

Volgens het openbaar ministerie verdiende het drietal goed geld met hun handeltje. Zo werd er in de woning van E.K. een grote som geld gevonden. In zijn broodjeszaak aan het station in Mechelen werden ook gsm’s met bezwarend materiaal gevonden. “Ze verkochten zo’n 75 gram per dag en mikten op de verkoop van anderhalve kilogram coke per maand. Dat leverde hen minstens vele honderdduizenden euro’s op.”

Hoge verbeurdverklaringen

E.K. is volgens het parket de spilfiguur in het dossier. Tegen hem wordt een gevangenisstraf van veertig maanden en de verbeurdverklaring van 625.000 euro gevorderd. O.H. riskeert dan weer dertig maanden cel en de verbeurdverklaring van 100.000 euro. Tegen Y.A. werd twee jaar gevangenis en de verbeurdverklaring van 125.000 euro geëist. Ze riskeren ook alle drie een geldboete van 8.000 euro.

Volgens de advocaat van E.K. is zijn cliënt absoluut niet de leider van een drugsbende. Hij stelt zich ook vragen bij hoe het onderzoek gevoerd is en het gebrek aan bewijs. Ook de advocaten van de twee andere beklaagden betwisten dat er sprake is van een vereniging en hebben twijfels bij het gevoerde onderzoek.

De uitspraak volgt op 4 juni.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen