Nest (81) mikt op werelduurrecord voor 80-plussers

Nest De Vries uit Grobbendonk wil geschiedenis schrijven. Op zaterdag 8 december om 11u valt hij het werelduurrecord op de wielerpiste aan in de categorie voor renners vanaf 80 jaar. Plaats van afspraak is de Blaarmeersen in Gent.

Marc Peeters

Bij de wielertoeristenclub Nete & Aa is Nest De Vries een bekend gezicht. “Enkele maanden geleden lazen we ergens dat het offi­cieuze uurrecord bij de 80-plussers op 27,4 kilometer per uur staat. Dat record is gereden op de piste in Roubaix”, zegt Chris Palmans van Nete & Aa. “We dachten allemaal hetzelfde: wij hebben iemand in de club die sneller rijdt met één been in de plaaster.”

En dus trokken de fietsvrienden naar Nest De Vries met de suggestie om dat record scherper te ­stellen. “Ik wilde dat wel doen, maar had absoluut geen zin om dat te organiseren”, lacht Nest.

Dat was zonder de connecties van zijn wielervrienden gerekend. Onder anderen Luc en Paul ­Herygers schaarden zich mee ­achter het project en de trein was vertrokken. “Via Ridley kreeg ik een speciale pistefiets ter beschikking. Ook de uitrusting was in een mum van tijd in orde. Zelfs voor de omkadering wordt gezorgd. De wielerbond neemt de presentatie op zich en zorgt voor een deurwaarder zodat de gereden afstand officieel gehomologeerd wordt.”

Uitgelachen

De tachtiger is pas op latere ­leeftijd beginnen te fietsen. “Toen ik nog heel klein was, wilde ik wielrenner worden. Ik zou een wedstrijd gaan rijden en mijn ­tante had daarvoor zelfs een truitje gebreid. Toen ik thuis wilde vertrekken, lachten ze me uit met mijn truitje en dan ben ik gewoon niet vertrokken.”

Geen wielrenner dus. De Vries koos dan maar voor het tennis en heeft dat tientallen jaren gedaan. Eens hij de veertig gepasseerd was, kwam de fiets weer in beeld.

Het werd een blij weerzien, maar toen Nest 79 was, brak hij bij een val met zijn fiets een dijbeen. Toch liet hij zich niet uit het lood slaan. Twee weken later stond er al een hometrainer in huis.

“De voorbije weken moest ik wat wennen aan die pistefiets, vooral aan het speciale stuur. Je ligt echt meer op zo een fiets. We zijn intussen al enkele keren gaan trainen in Gent en het gaat prima. Een uurrecord moet je rijden op een fiets zonder versnellingen en met één vaste pion, waardoor je constant moet blijven trappen. Voor de kenners: wellicht kies ik een 52 x 15.”

De afstand die Nest wil rijden, houdt hij liever voor zich. “Het zou weinig respectvol zijn tegenover de huidige recordhouder te zeggen dat ik er zo veel ga bijdoen, maar het zou wel leuk zijn dat ik het gemiddelde boven de 30 kilometer per uur kan tillen. Een uur rijden is op zich geen probleem, maar je moet wel gefocust blijven en blijven gaan.”

Inspireren

Nest wil hoe dan ook alle registers opentrekken. “Deze record­poging krijgt nu al heel wat aandacht. Je weet nooit in hoeverre dit initiatief andere 80-plussers die zich nog fit voelen gaat inspireren om ook een gooi te doen naar het wereldrecord. Het komt er ook een beetje op aan om de lat voor hen een stukje hoger te leggen.”

Aan de recordpoging wordt in het licht van de Warmste Week een goed doel gekoppeld. “Op Facebook kun je naar Nest De Vries ­Wereldrecord surfen. Wie dat wil, kan de recordpoging sponsoren door een bedrag naar keuze te ­beloven per kilometer waarmee ik de te kloppen afstand van 27,4 ­kilometer kan verbeteren. Presteren is dus noodzakelijk. Het opgehaalde geld gaat naar het Olivia Fund voor kankeronderzoek.”

De wielervrienden van Nete & Aa hebben ondertussen al een bus ­gecharterd om Nest in Gent naar het record te schreeuwen.