Direct naar artikelinhoud

Gevonden: 1900 jaar oude Romeinse bokshandschoenen. De knokkelafdrukken staan er nog in

Vlak bij de Romeinse 'muur van Hadrianus' in het noorden van Engeland hebben archeologen een bijzondere vondst gedaan: twee oefenbokshandschoenen uit de 2de eeuw na Christus. Hoewel de sportminnende Romeinen veel boksten, is het volgens de archeologen voor het eerst dat men een paar bokshandschoenen min of meer intact terugvindt.

De bokshandschoenen bedekken niet de gehele hand, slechts de knokkels.Beeld epa

Het sportgerei lag onder het Romeinse kasteel Vindolanda, een bekende toeristische bezienswaardigheid nabij de stad Hexham in het graafschap Northumberland. Daar moet men de handschoenen rond het jaar 120 hebben achtergelaten in wat destijds een oude barak was voor de cavalerie.

De handschoenen bedekken niet de hele hand, maar bestaan uit twee met zacht materiaal opgevulde leren banden over de knokkels die men voor het sparren gebruikte. Echte bokshandschoenen vulde men met metaal, als een boksbeugel. 'Je krijgt er kippenvel van als je beseft dat je zoiets verbluffend als deze bokshandschoenen hebt gevonden', aldus opgravingsleider Andrew Birley tegen Britse journalisten.

Knokkelafdrukken

De handschoenen werden afgelopen zomer al opgegraven, maar zijn nu pas wereldkundig gemaakt. In de oude cavaleriebarak, weggezonken in zuurstofloze kleigrond, vinden archeologen aan de lopende band unieke objecten. Zoals twee zwaarden, diverse schoenen en doeken, houten speelgoedzwaarden, koperen paardrijgespen, pennen, messen, kammen, broches en allerlei botten, lansen en pijlpunten. Een van de theorieën is dat men de barak destijds in grote haast heeft verlaten. Sindsdien ligt de barak weggestopt onder een betonvloer die de Romeinen er een jaar of dertig later stortten.

Rond de tijd dat de bokshandschoenen werden gebruikt woonden er in het verdedigingswerk veel soldaten uit onder meer het huidige België en Spanje. 'Er verbleven hier destijds waarschijnlijk meer dan duizend soldaten, en nog veel meer mensen daaromheen, zoals slaven en vrije ambachtslieden', aldus de stichting die Vindolanda beheert vorig najaar bij de afsluiting van het opgraafseizoen. 'Dit was destijds een van de meest multiculturele en dynamische gemeenschappen aan de grens van het Romeinse rijk.'

De bokshandschoenen, met de knokkelafdrukken van de drager er nog in, zijn vanaf deze week te zien in het museum van Vindolanda. Nieuwe opgravingen bij het fort staan voor april op stapel.

In de oude cavaleriebarak, weggezonken in zuurstofloze kleigrond, vinden archeologen aan de lopende band unieke objecten