Direct naar artikelinhoud
Parlement

N-VA nodigt Carles Puigdemont uit voor colloquium in parlement

Carles Puigdemont.Beeld AFP

N-VA heeft de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont uitgenodigd voor een colloquium in de Kamer. De PS spreekt van een instrumentalisering van het parlement, maar volgens N-VA-fractieleider Peter De Roover is er geen vuiltje aan de lucht. 

"Puigdemont is een democraat, die democratisch verkozen is, in een Europees parlement zetelt en de stem van het Catalaanse volk vertolkt", aldus De Roover. Enkele weken geleden had N-VA op de conferentie van voorzitters het gebruik van een zaal in het parlement aangevraagd om op 27 februari een colloquium te organiseren. Dat zou uitgaan van de Vlaams-Catalaanse Vriendschapsgroep. De verzamelde fractieleiders gingen niet zomaar akkoord. Op de gastenlijst stond immers ook "een Catalaans parlementslid" en de andere partijen wilden weten om wie het ging.

Vanzelfsprekend rees de vraag of het over Puigdemont zou gaan, maar dat wilde men bij N-VA toen niet gezegd hebben, voor een stuk omwille van principiële redenen. Vanmiddag werd duidelijk dat het wel degelijk om de Catalaanse voorman gaat. Het punt prijkt woensdag opnieuw op de agenda van de conferentie van voorzitters.

'Ik hoop dat men geen verbod gaat instellen op het uiten van een mening in de Kamer'
Peter De Roover, N-VA-fractieleider

De PS lijkt alvast op een no pasarán te mikken. "Het parlement mag niet worden geïnstrumentaliseerd door een partij, de N-VA, om het nationalisme en separatisme te verheerlijken. En ik herinner er trouwens aan dat tegen Puigdemont een aanhoudingsmandaat loopt in Spanje. Hij wordt vervolgd voor onder andere verduistering van publieke middelen", zegt PS-fractieleider Ahmed Laaouej op de website van Le Soir.

Ook het cdH reageert afwijzend. "Het Belgisch parlement moet geen extra legitimiteit geven aan een man die door het gerecht in zijn land wordt gezocht", benadrukt Georges Dallemagne (cdH).

"Ik ben als door de bliksem getroffen en verontwaardigd", reageert zijn N-VA-collega De Roover. Hij legt uit dat het colloquium van informatieve aard is en openstaat voor parlementsleden en hun medewerkers. "Ik hoop dat men geen verbod gaat instellen op het uiten van een mening in de Kamer. Ik heb me persoonlijk nooit verzet tegen het uitnodigen van sprekers die soms meningen hebben die ergens verschillen van de mijne", aldus De Roover.

MR: "Slecht signaal"

Maar ook binnen de meerderheid botst de uitnodiging van Puigdemont op weerstand. Volgens de MR gaat het om een inopportuun initiatief. 

"In de huidige omstandigheden van relatieve spanningen in Spanje lijkt het ons niet wijs Puigdemont in het parlement te horen. We zouden daardoor een signaal uitsturen dat zowel naar vorm als naar inhoud een probleem zou stellen", zegt fractieleider David Clarinval. "Zelfs al gaat het om een privévergadering, ze zou plaatsvinden binnen het federaal parlement en zou Puigdemont toelaten dit kader te gebruiken voor Spaanse politieke doeleinden. Dat kunnen we niet aanvaarden. We willen geen rol spelen in de Spaanse problemen."

De Franstalige liberaal spreekt tegen dat een weigering van de uitnodiging neerkomt op een ontkenning van de democratie of een inbreuk tegen de vrijheid van meningsuiting. "Puigdemont is vrij om te spreken waar hij wil in België", aldus Clarinval.