Michel tekent VN-akkoord

Charles Michel.© belga

Premier Charles Michel blijft het VN-Migratiepact voluit steunen, mogelijk trekt hij zelf naar Marrakech. De N-VA staat met de rug tegen de muur.

Bart Brinckman

'De premier stelt zich onbuigzaam op.’ Bronnen binnen de regering klinken formeel. Charles Michel (MR) beschouwt het Migratiepact van de Verenigde Naties als een goede tekst en vindt dat internationale ver­dragen gerespecteerd moeten worden. Daarom blijft België het akkoord onverminderd steunen, wat ook de mening van de N-VA mag zijn. Naar verluidt maakte de premier zijn standpunt erg duidelijk aan zijn coalitiepartners.

Michel wil het diplomatieke proces en de uitkomst van de ­onderhandelingen respecteren. De eerste minister vertelde eind september tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat België de tekst tekent. Hij komt niet ­terug op die belofte. De eerste minister wil expliciet tegenspreken dat hij zijn mening onder druk van de FPÖ – de extreemrechtse coalitiepartner die de Oosten­rijkse kanselier Sebastian Kurz tot een ommezwaai dwong – bijstelt.

CD&V en Open VLD steunen Michel, zo staat de N-VA volledig geïsoleerd. Op haar partijbestuur van gisteren volgde alleen een korte mededeling. De partij vindt de tekst ‘zeer problematisch, hij gaat in tegen onze visie op migratie’. De N-VA maakt zich zorgen over de ‘juridische implicaties’ en wil haar verzet ‘binnen de regering kenbaar maken, uitleggen en verdedigen’.

Op meer dan een interpretatieve verklaring voor nationaal gebruik hoeft de N-VA niet te rekenen. Over de kern beweegt Michel niet. De premier koestert plannen om zelf naar Marrakech af te zakken, waar de tekst in december wordt bekrachtigd. Met die geste legt hij de critici het zwijgen op die vinden dat hij naar de pijpen van de N-VA danst. ‘Theo Fran­cken? De staatssecretaris voor Asiel mag mee. Hij kan de valiezen van Michel dragen’, merkte een hoge regeringsbron op.

De regering besliste tien dagen geleden om ook Europees te polsen. Een Europees initiatief tegen het bereikte akkoord kon in België veel druk van de ketel halen. Maar de kans daarop verdampte gisteren na de goed voorbereide tussenkomst van Emmanuel Macron, op officieel bezoek in ons land. De Franse president vindt het ‘een goede tekst’. Hij waarschuwde voor de ‘onwaarheden’ die daarover worden verteld – een flinke morele opsteker voor Michel.

Binnen de regering klinkt bezorgdheid. Het zijn moeilijke dagen, wellicht de moeilijkste van deze regeerperiode. De manier waarop Francken de VN-tekst de oorlog heeft verklaard, beschouwt de premier als een dolk in de rug.

Jarenlang zweeg de staatssecretaris in alle talen. Pas toen Kurz zijn kar keerde, werd hij wakker. Daarbij bezorgde hij Michel op nationaal en internationaal vlak flink wat gezichtsverlies. De N-VA voelt zich dan weer opgejaagd door Vlaams Belang, dat het verzet organiseert en exploiteert.