© RR, belga

Ouders ex-Miss België overwonnen huwelijkscrisis, ondanks mes in het hart

Het alcoholprobleem overwonnen en de liefde teruggevonden via relatietherapie. Zij aan zij stonden de ouders van ex-Miss België Virginie Claes gisteren in de Hasseltse rechtbank. Moeder Véronique D. (61) stond er terecht omdat ze haar man (63) in de zomer van 2016 met een mes neerstak tijdens een hoogoplopende ruzie. “Ze verdient een straf, maar zeker geen zware”, sprak de man. Allicht hoeft ze niet naar de cel.

Pieter Huyberechts

Normaal zit de vader van gewezen Miss België Virginie Claes aan de andere kant van de rechtszaal, namelijk als handelsrechter in de rechtbank van Hasselt. In datzelfde gebouw stond hij gisteren zelf voor een correctionele rechter. Weliswaar niet als beklaagde, maar als burgerlijke partij. Eerder symbolisch, want eigenlijk kwam hij naar de rechtbank om zijn vrouw expliciet te steunen. Hij eist zelfs geen eurocent schadevergoeding.

Dronkenmansruzie

Véronique D. (61) stond er terecht na een uit de hand gelopen dronkenmansruzie op de avond van 15 juni 2016. De Hasseltse tandarts nam uiteindelijk een keukenmes met een lemmet van 47 millimeter breed en plantte het in de hartstreek van haar man. Waarna ze in paniek de hulpdiensten belde en haar man zwaargewond werd afgevoerd. Hij lag enkele weken in het ziekenhuis, terwijl Véronique D. een tijdje in de gevangenis belandde. Ze kwam na anderhalve maand vrij onder duidelijke voorwaarden. De voornaamste: haar alcoholprobleem aanpakken.

Het koppel, gisteren ostentatief hand in hand op de zitting, ging maandenlang in relatietherapie en kwam daar gesterkt uit, klinkt het. “Alles gaat goed met mijn ouders. Ze zijn nog samen en dat is nooit anders geweest”, zei dochter Virginie Claes eerder al. Zij wisselde in die periode gevangenisbezoeken af met bezoekjes aan het ziekenbed. “Ik laat mijn moeder nooit vallen”, sprak Miss België 2006 duidelijke taal.

Poging tot doodslag

De openbaar aanklager was niettemin hard voor de vrouw. “Dit is een poging tot doodslag, want het mes kwam terecht waar zich vitale lichaamsdelen als het hart en de longen bevinden. Dit had veel slechter kunnen aflopen.”

Ze kreeg te horen dat het gerecht haar een celstraf van vijf jaar wil laten opleggen, weliswaar voorwaardelijk. Haar man nam alvast een deel van de schuld op zich. “Ze verdient een straf, maar zeker geen zware”, klonk het. Zijn advocaat sprak van een onweerstaanbare drang bij de vrouw. Tenzij de rechtbank binnen twee weken anders oordeelt, zal ze niet naar de cel hoeven. Haar tandartspraktijk draait intussen opnieuw op volle kracht. Met haar man aan haar zijde. De huwelijkscrisis lijkt overwonnen, net als haar alcoholprobleem. Waarna het koppel via een ondergrondse uitgang de rechtszaal verliet. Opnieuw hand in hand.