Op deze plaats vlak bij het woonzorgcentrum Lindelo en het Kerkplein in Lille verrijst een nieuw lokaal dienstencentrum met dagopvang.© Bart Van den Langenbergh

Groen licht voor bouw dienstencentrum naast Lindelo: “Alle zorgdiensten komen op een plaats”

Lille -

De gemeenteraad van Lille keurde woensdag het aanbestedingsdossier goed voor de bouw van een lokaal dienstencentrum naast het Kerkplein in Lille. Het centrum maakt deel uit van de zorgcampus nabij woonzorgcentrum Lindelo. De bouw ervan start in 2026 en is twee jaar later afgerond.

Bart Van den Langenbergh

De bouw van het dienstencentrum en bijhorende dagopvang CADO maakt deel uit van groot nieuwbouwproject waar Lindelo en de gemeente samen aan werken. Naast het dienstencentrum laat Lindelo nieuwe assistentiewoningen bouwen ter vervanging van de bestaande serviceflats. Er komen dertig nieuwe assistentiewoningen en ook de afdeling Vijfhoek van het woonzorgcentrum wordt vernieuwd.

Het dienstencentrum richt zich in de eerste plaats op senioren met allerlei activiteiten die specifiek bedoeld zijn om de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de deelnemers te versterken. “Het centrum moet de ideale partner worden in de strijd tegen de mogelijke vereenzaming van ouderen in onze gemeente”, vertelt Chiel Danckers (Inzet), schepen van Welzijn.

“Onze senioren zullen naar het dienstencentrum kunnen komen voor een middagmaal, om te kaarten of gewoon om de krant lezen”, belooft de schepen. “Wetende dat er altijd iemand is om mee te babbelen. Het dienstencentrum richt zich in de eerste plaats op ouderen, mantelzorgers en kwetsbare personen. Daarnaast is er aandacht voor kwetsbare groepen zoals kansarmen of alleenstaanden. Alle inwoners kunnen er terecht met vragen over zorg, erfenis en zelfbeschikkingsrecht.”

2,2 miljoen euro

Naast het dienstencentrum komt ook een dagopvang voor ouderen, een CADO. “Een CADO biedt overdag opvang aan ouderen en zorgbehoevenden. ’s Avonds gaan de mensen gewoon weer naar huis. Een CADO neemt de opvang en zorg tijdelijk over van de mantelzorgers”, weet burgemeester Marleen Peeters (N-VA).

“Het centrum moet de ideale partner worden in de strijd tegen de mogelijke vereenzaming van ouderen in onze gemeente”

Chiel Danckers (Inzet)

schepen van Welzijn, Lille

De totale kostenraming voor het nieuwe dienstencentrum bedraagt 2,2 miljoen euro. Via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden heeft de gemeente een investeringssubsidie van 890.000 euro binnengehaald voor het project.

Woonzorgcentrum Lindelo treedt op als bouwheer voor het volledige project. Lindelo zorgt zo voor de realisatie van zowel het dienstencentrum als de CADO. De gemeente zal de gebouwen huren van Lindelo en het dienstencentrum uitbaten. De CADO wordt onderverhuurd aan Thuiszorg Kempen, dat naast de CADO in Gierle ook de nieuwe CADO in Lille zal uitbaten.

Zorgcampus

“De volgende jaren zal in de Kempen de vergrijzing zeer sterk toenemen”, verduidelijkt Kris Breugelmans, algemeen directeur van Lindelo. “We willen daarom verder inzetten op een volledig en kwalitatief zorg- en begeleidingsaanbod voor ouderen. Afstemming van de inspanningen en de investeringen van alle partners zijn hierbij cruciale uitdagingen. Door de dienstverlening van ons, van de gemeente en van het OCMW te centraliseren, zorgen we voor eenvoud voor de gebruiker. Alle zorgdiensten zullen op een grote campus aanwezig zijn.”

Eerst worden de nieuwe assistentiewoningen voor Lindelo opgericht. De bouw van de dagopvang en het lokaal dienstencentrum zou in het voorjaar van 2026 moeten starten. Als alle werken vlot verlopen, moet het volgens de gemeente en Lindelo mogelijk zijn om begin 2028 de nieuwe zorgcampus in gebruik te nemen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lille