Belgische kernreactoren langer buiten dienst

Nieuws
Twee kernreactoren in het Belgische Tihange, die onlangs werden stilgelegd wegens betonrot in veiligheidsbunkers, zullen maanden langer buiten dienst blijven dan eerst werd gedacht.
anp
zaterdag 22 september 2018 om 03:00

Brussel

Het onderzoek naar en het oplossen van de bouwkundige problemen duurt veel langer dan voorzien. Dat meldde exploitant Engie Electrabel vrijdag. Eerder deze week werd al gemeld dat de betonrotproblemen in de bunkers met noodsystemen veel ernstiger waren dan verwacht.

Reactor Tihange 3 zal zeker tot maart niet kunnen worden gebruikt, en ­reactor 2 zelfs niet tot mei. Ook in Doel, vlak over de Nederlandse grens bij Bergen op Zoom, liggen drie van de vier reactoren stil tot minstens half december, wegens vergelijkbare problemen. Van de vijf Belgische kernreactoren zijn er nu dus slechts twee – Tihange 1 en Doel 3 – in gebruik.

De veiligheid van de Belgische kerncentrales is al lang een punt van discussie. De huidige regering heeft beslist dat alle kerncentrales in principe in 2025 dichtgaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een Kanak-vlag wappert naast een brandend voertuig bij een onafhankelijke wegversperring in La Tampa.

Hevig protest op Nieuw-Caledonië wegens uitbreiding stemrecht Fransen, Macron roept noodtoestand uit

Na ruim een week van rellen en geweld is president Macron onderweg naar Nieuw-Caledonië, in een poging de orde te herstellen op de Franse eilandengroep in de Stille Oceaan. Wat is er aan de hand?

Rishi Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan voor de deur van zijn ambtswoning op 10 Downing Street

Britse premier Sunak kondigt nieuwe verkiezingen aan

De Britten mogen op 4 juli naar de stembus. Dat heeft de huidige premier Rishi Sunak woensdagavond in Downing Street bekendgemaakt.

De Spaanse premier Pedro Sánchez (links) krijgt applaus nadat hij in het congres heeft aangekondigd dat Spanje op 28 mei de Palestijnse staat zal erkennen.

Spanje gaat de Palestijnse staat erkennen. Waarom zet het land zich daar zo gepassioneerd voor in?

Als reactie op de oorlog in Gaza kondigde de Spaanse premier Pedro Sánchez woensdag aan dat zijn regering, samen met die van Ierland en Noorwegen, op 28 mei officieel Palestina als staat gaat erkennen.

Volodymyr Zelensky tijdens een interview met persbureau AFP

Oorlog houdt president Zelensky in het zadel - en daar spint vooral het Kremlin garen bij

Vijf jaar na zijn verkiezing zit de ambtstermijn van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky er officieel op. Toch blijft hij aan: vanwege de staat van beleg zijn geen verkiezingen mogelijk. Kan dat eigenlijk wel?

Premier Simon Harris (links) en buitenlandminister Michel Martin tijdens de aankondiging dat Palestina door Ierland, Noorwegen en Spanje zal worden erkend als onafhankelijke staat.

Drie Europese landen erkennen in ongekende stap Palestijnse staat, Israël reageert woedend

Noorwegen, Spanje en Ierland hebben woensdag in een ongekende stap aangekondigd dat ze Palestina gaan erkennen als onafhankelijk staat. De Palestijnse president Mahmoud Abbas verwelkomde het besluit.

Ayatollah Khamenei kondigde vijf dagen nationale rouw af.

Iran vijf dagen in rouw om overleden president Raisi. Maar hoe belangrijk was hij?

De dood van de president en de minister van Buitenlandse Zaken komt op een moment dat alles al op scherp stond. Wat betekent dit voor Iran zelf? En voor het conflict met Israël?