Kortenberg zoekt naar een evenwicht tussen de tewerkstelling en de leefbaarheid
Foto: Brussels Airport

Kortenberg vraagt vernietiging nieuwe omgevingsvergunning Brussels Airport

Kortenberg wil dat de nieuwe omgevingsvergunning voor de luchthaven van Zaventem wordt vernietigd.Ā Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keurde die eind vorige maand goed.Ā Eerder gaf de gemeente ook al negatief advies over de aanvraag daarvan.

ā€œWat voor ons belangrijk is, is het evenwicht tussen de tewerkstelling en de leefbaarheid. Dus ook de effecten op de gezondheid van de nabijheid van luchthaven. Er zou pas binnen 5 jaar een eenmalige meting gebeuren van de impact op de gezondheid, en dat kunnen wij niet aanvaardenā€, zegt burgemeester Alexandra Thienpont (CD&V). ā€œOok het departement Gezondheid heeft een negatief advies gegeven, we kunnen dat niet zomaar naast ons neerleggen. En we hebben ook gezonde inwoners nodig om op de luchthaven te kunnen werkenā€.

Het is een vergunning van onbepaalde duur, met daarin ook een aantal voorwaarden om de leefbaarheid voor de buurt te garanderen. Maar dat de vergunning voor altijd is, is voor het gemeentebestuur een probleem.

Er zijn nog altijd oude vloten die voor heel wat luchtverontreiniging zorgen

Alexandra Thienpont, burgemeester Kortenberg

ā€œEens dat de luchthaven een permanente vergunning krijgt, is er ook geen drang meer om de beste van de klas te zijn, te blijven of te worden. Want dat zijn we op dit moment ook nietā€, zegt Thienpont (CD&V). ā€œEr zijn nog altijd heel oude vloten die voor heel wat luchtverontreiniging zorgen. Eens dat die omgevingsvergunning er voor altijd is, vrezen we dat de luchthaven ook daar nog weinig moeite zal doen om alleen die nieuwe vloten toe te latenā€.

De vorige omgevingsvergunning van Brussels Airport loopt af op 8 juli 2024. Daarom diende de luchthaven een aanvraag tot hernieuwing in bij de Vlaamse overheid. Die aanvraag werd eind maart goedgekeurd, ondanks negatief advies van Kortenberg en bezwaar van een vijftal andere gemeenten.

Meest gelezen