© Jef Wijckmans

Landelijke Gilde viert 125-jarig bestaan

De wijk Vosberg viert feest. Hun vereniging Landelijke Gilde bestaat 125 jaar en dat zal men geweten hebben. Zoals het een dergelijke vereniging betaamt, is het vooral een culinair feest.

Jef Wijckmans

Van de stichting van de 125-jarige Rumstse Landelijke Gilde zijn geen documenten bewaard gebleven tenzij een vermelding ervan in het bondsblad De Boer in augustus 1894. Omdat de naam van de eerste voorzitter er niet bij staat, blijft dit een groot mysterie.

De administratie was toen in de handen van de opeenvolgende onderpastoors. De eerste naamsvermelding is die van onderpastoor Van Gestel die de pen hanteerde bij het tienjarig bestaan wanneer een eigen vlag werd gewijd. Een misviering werd voorgegaan door wijlen Eduard Frans die beschouwd wordt als de tweede gildevoorzitter.

Aan de basis van eigen parochie

Naast feesten en vergaderen kregen boeren en tuinders via hun vereniging info en les over grondbewerking, zaadveredeling, gebruik van meststoffen, veevoeding en -verbetering, stalhygiëne en zuivelverwerking. Behalve tijdens de beide wereldoorlogen bleef de vereniging steeds erg actief. Zo ligt ze in 1928 aan de basis van de oprichting van een eigen parochie, inclusief de bouw van een kerk en korte tijd later de start van een vrije parochieschool in drie klaslokalen die naast de kerk werden gebouwd.

Ondertussen wonen ook veel niet land- en tuinbouwers in de wijk Vosberg en is de vereniging ook voor hen opengesteld. Zo wordt momenteel aan het imago gewerkt met onder meer hoevetoerisme, plattelandsbeheer, bioteelt en landbouwmarkten.

Peter Bartels is momenteel de voorzitter, die samen met een sterke bestuursploeg de 125-jarige viering voor de leden voorbereidde. Na een ontbijtbuffet en een misviering zaterdag in een feesttent aan de Doornlaarlei volgt de wijding van een nieuwe rustbank aan de plaatselijke kapel. In de namiddag volgt nog animatie, is er een barbecue en een dessertenbuffet als afsluiter.

www.rumst.landelijkegilden.be