Zwitserland wint tumultueus Songfestival: Nemo is eerste non-binaire artiest die daarin slaagt

In Malmö heeft Nemo met Zwitserland het Songfestival gewonnen. Die schrijft daarmee geschiedenis, want de artiest is de eerste openlijk non-binaire persoon die daarin slaagt. Daarmee komt een wel zeer tumultueuze 68ste editie van het liedjesfestijn tot zijn einde. Een jaargang waarbij het nauwelijks over muziek ging. Des te meer over de controversiële deelname van Israël en de diskwalificatie van Joost Klein.

Eva De Poorter vanuit Malmö, Zweden

Met 591 punten in totaal wist Nemo en hun indrukwekkend The code het Eurovisiesongfestival te winnen. Dat wil zeggen dat de liedjeswedstrijd volgend jaar naar Zwitserland trekt. De artiest bracht keer op keer een indrukwekkende versie van het nummer dat doorspekt is met verschillende stijlen. Van rap, tot opera tot epische filmmuziek. Dat allemaal terwijl die balanceert op een ronddraaiende schijf. “Dankjewel”, was hun eerste reactie op het podium.

“Ik hoop dat deze wedstrijd kan blijven opleven naar zijn motto, en kan staan voor vrede!” De jonge Zwitser was duidelijk hevig geëmotioneerd, waarna die meteen zijn overwinningslied mocht brengen. Daarmee kent Celine Dion met haar Ne partez pas sans moi uit 1988 een opvolger.

(Lees verder onder de foto)

Nemo had een vlag beet van de non-binaire gemeenschap.© AP

Van de vakjury kreeg die van de 36 landen – Zwitserland niet inbegrepen dus – 22 keer de ‘twelve points’. Bij de televoting was Nemo niet de populairste, maar met 226 punten sprong die vlot naar de eerste plaats. De populairste bij de kijkers was Kroatië, de afgetekende favoriet bij de bookmakers. Zij kregen 337 punten van het publiek, en twee keer twaalf punten van de vakjury’s.

(Lees verder onder de foto’s)

© REUTERS

© AP

Controverse rond Israël

Israël kreeg vooral veel 0 punten bij de vakjury, maar wist toch nog vijfde te worden, dankzij de televoting. Ze waren de tweede populairste bij het publiek met 323 punten. Van de Belgische vakjury kreeg Frankrijk de 12 punten, Israël ging met 5 punten naar huis. Bij de televoting was Israël de populairste in ons land, zo werd meteen op het einde bekendgemaakt. Frankrijk kreeg dan weer tien punten van ons thuispubliek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarmee komt een einde aan een bijzonder woelige editie van het Songfestival. Waar het meer over de gebeurtenissen errond ging dan de muziek. Er was de deelname van Israël, controversieel van bij het begin. Door politieke liedjeskeuzes die geweigerd werd, door de oorlog in Gaza die blijft duren. De European Broadcasting Union wilde niet weten van een uitsluiting.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

Bijgevolg was er buiten de Malmö Arena heel veel protest van pro-Palestijnse bewegingen, en ook verschillende artiesten uit deelnemende landen hadden hun bedenkingen bij die deelname. Er werden petities opgestart, maar Eden Golan trad op. De shows zijn met uitzondering van heel wat boegeroep zonder grote incidenten verlopen in de arena. In totaal gaven vijftien landen 12 punten met de televoting 12 punten aan de zangeres. Overal ter wereld werd er ook uitdrukkelijk geronseld naar stemmen.

(Lees verder onder de X-post)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ongeziene uitsluiting

Alle aandacht ging vrijdag en zaterdag dan weer naar een ander voorval waar veel om te doen was. Joost Klein was vrijdag al uitgesloten van beide generale repetities, waarbij heel wat verwarring en onduidelijkheid heerste wat de reden daarvoor was. Zaterdagmiddag kwam dan uiteindelijk definitieve klaarheid: Klein was betrokken bij een incident achter de schermen afgelopen donderdag, tijdens de tweede halve finale, waarop de European Broadcasting Union hem wegens de schending van de regels uit de wedstrijd zette.

(Lees verder onder de foto)

© AFP

De Nederlandse AvroTros kwam in de loop van de dag met een opvallende verklaring. Ze bevestigingen dat Klein verbaal in aanvaring is gekomen met een vrouwelijke productiemedewerker achter de schermen. Hij werd gefilmd toen hij van het podium afkwam en zich naar de greenroom moest haasten. Dat terwijl hij aangaf dat niet te willen.

“Dat heeft geleid tot een dreigende beweging van Joost naar de camera. Hierbij heeft hij de cameravrouw niet aangeraakt”, klinkt het. Het heeft wel geleid tot zijn diskwalificatie waartegen de AvroTros bij het begin van de finale protest aangetekend had. Wie de medewerkster is, is nog niet duidelijk. De uitsluiting leidde wel tot heel wat teleurgestelde Nederlandse fans die afgereisd waren om hem als een van de favorieten voor winst aan te moedigen. België was er niet bij. Mustii stootte niet door in de tweede halve finale.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen