NMBS moet binnen 7 werkdagen stabiliteitswerken uitvoeren aan station van Tienen.
Foto : Vanessa Dekeyser

Stationsgebouw in Tienen dreigt in te storten: burgemeester geeft NMBS bevel om gebouw snel te stabiliseren

Burgemeester Katrien Partyka (Team Tienen) heeft via een deurwaarder het bevel gegeven aan de NMBS om binnen de 7 werkdagen stabiliteitswerken uit te voeren aan het station van Tienen. Er dreigt namelijk instortingsgevaar aan de rechtervleugel van het gebouw. In afwachting is een veiligheidsperimeter ingesteld.

"Deze week heb ik een onderzoek laten uitvoeren door een ingenieursbureau en ik heb de vaststelling gekregen dat er een acuut instortingsgevaar is", zegt burgemeester Katrien Partyka van Tienen. Uiteraard kunnen we dat zo niet laten en op basis van de bevoegdheden van de burgemeester, artikel 133 nieuwe gemeentewet, heb ik de CEO van de NMBS opgedragen binnen de 7 dagen de nodige stabiliteitswerken uit te voeren."  

"Als ze dat niet doet is er een dwangsom van 5.000 euro per dag en is er de mogelijkheid dat wij zelf de werken uitvoeren en de kosten verhalen op de NMBS. Het is schandalig dat men een mooi gebouw zodanig laat verloederen dat er zich een veiligheidsgevaar voordoet voor de duizenden reizigers die er elke dag passeren".

"We vragen al een tijdje aan de NMBS om actie te ondernemen. Er is ook een procedure van het Agentschap Onroerend Erfgoed, het gaat voor alle duidelijkheid om een beschermd monument; dus daar is men ook al jaren aan het aandringen dat er maatregelen genomen worden". 

"Het is echt wel hoog tijd dat de NMBS haar verantwoordelijkheid neemt. Deze situatie is niet langer aanvaardbaar", aldus nog burgemeester Katrien Partyka. 

De NMBS laat in een reactie weten dat ze bezig is met de analyse van het stabiliteitsonderzoek, en dat ze ter plaatse gaat met haar gespecialiseerde diensten. "De veiligheid van onze reizigers en medewerkers is de absolute prioriteit", stelt de maatschappij. "Daarom hebben we ruim een jaar geleden al een stabiliteitsonderzoek laten uitvoeren. Er bleek toen geen enkel gevaar te zijn. Indien de situatie zou zijn veranderd, spreekt het voor zich dat NMBS in functie van de veiligheid onmiddellijk het nodige zal doen." 

Meest gelezen