Archiefbeeld van een hond op het werk
Foto: Drew Hays

'Breng je hond mee naar het werk'-dag leidt tot frustratie bij medewerkers van Europese Commissie

Een testproject om je hond een dag mee te brengen naar het werk leidt tot veel ongenoegen onder het personeel van de Europese Commissie. Nu blijkt dat sommige hondenrassen niet welkom zijn en personeelsleden met een allergie thuis moeten blijven. De hondendag stuit nu op steeds meer verzet.

Het begon allemaal met een oproep van de Oostenrijkse Eurocommissaris Johannes Hahn. In een intern persbericht getuigde hij dat hij geïnspireerd was door het idee om je hond mee naar je werk te nemen. In zijn thuisland Oostenrijk zou daarmee geëxperimenteerd worden en "had het veel verschillende voordelen", vertelde hij. "Daarom heb ik voorgesteld dat het ook in de Commissie ingevoerd wordt."

Maar niet iedereen bleek fan van het voorstel, zelfs hondenliefhebbers niet. 30 hondenrassen werden immers uitgesloten van de 'breng je hond mee naar het werk'-dag. Een interne memo werd voor de bewuste dag verspreid onder het personeel. Het bleek een opsomming van 11 hondenrassen die geclassificeerd werden als "aanvalshonden of waakhonden", en bijgevolg niet geschikt werden bevonden om op de werkvloer te brengen. Onder meer rottweilers en mastiffs waren niet welkom.

"Woef" in de gang

Ook verschillende andere medewerkers zijn niet echt gewonnen voor het idee. "Ik denk niet dat het echt gepast is", zegt een medewerker die recent de hondendag heeft uitgeprobeerd aan Politico. "Ik weet dat ik erg 'anti-hond' klink, maar wanneer je de lift neemt en je staat oog in oog met zo'n gigantische hond, zoals bij mij gebeurde, voel je je niet echt comfortabel. En je hoort voortdurend "woef, woef" in de gang, terwijl je werkt."

Daarom werd naast de lijst met de 11 "aanvalshonden" ook een nieuwe lijst opgesteld met honden die "collega's ongemakkelijk doen voelen". Op de lijst staan Duitse en Belgische herders en Dobermanns. Ook Russische zwarte terriërs zijn niet langer welkom op de werkvloer "omdat ze te groot zijn".

Aan medewerkers die bang zijn van honden of allergisch zijn aan de dieren, wordt gevraagd om van thuis te telewerken die dag.

De Commissie blijft de keuze om een hondendag te organiseren wel verdedigen. "Onderzoek toont aan dat interactie met honden stress en angst kan verminderen en het welzijn kan vergroten", klinkt het. Daarnaast wil de Commissie op die manier de werkplek ook aantrekkelijker maken. 

Al komen er wel nog extra richtlijnen - een 5 pagina's tellend document - waar de hondenbaasjes zich aan moeten houden. Ambtenaren mogen elk slechts één hond meenemen en ze moeten aan de leiband worden gehouden. Ondanks de kritiek noemt de Commissie het testproject een "blaffend succes" dat "talloze Instagramwaardige momenten" opleverde.

Meest gelezen