Schepen Van Doesburg moest de aanpak verdedigen rond herinschrijving wachtlijst sociale woningen tegenover kritiek van Mie Branders (rechts boven) en Karen Maes (rechts onder).© Joris Herregods

Schepen Van Doesburg (N-VA) verdedigt aanpak herinschrijving wachtlijst sociale woning: “Het kan met een druk op de knop”

Antwerpen -

14.673 kandidaten voor een sociale woning hebben zich nog niet heringeschreven in het centraal inschrijvingsregister of wachtlijst voor een sociale woning in Antwerpen. “Sommigen wensen misschien geen sociale woning meer, verhuisden of wonen op de private markt”, zegt schepen van Wonen Els van Doesburg (N-VA). Groen en PVDA zijn niet overtuigd.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Helft van kandidaat-huurders Woonhaven dreigt van wachtlijst sociale woning geschrapt te worden

Wie op de wachtlijst staat voor een sociale woning moet zich sinds 1 april opnieuw inschrijven. Hierop is veel kritiek vanuit oppositiepartijen PVDA en Groen. Beiden vrezen dat door het digitaal inschrijven veel mensen hun plaats op die wachtlijst gaan verliezen en dus zo naast een sociale woning zullen grijpen. Bovendien vinden ze dat de stad Antwerpen en de woonmaatschappij Woonhaven onvoldoende inspanningen leveren om deze kandidaat-huurders te bereiken en te informeren.

Schepen Van Doesburg weerlegt de kritiek en benadrukt dat er daadwerkelijk een uitvoerige campagne is naar deze kandidaat-huurders.

“Misschien willen sommigen geen sociale woning meer, verhuisden ze of wonen ze op de private markt, het is bovendien eenvoudig om zich weer in te schrijven”

Els van Doesburg (N-VA)

Schepen van Wonen

“Ondertussen zijn 24.255 kandidaat-huurders opgenomen in het centraal inschrijvingsregister”, zegt de schepen. “14.673 gaven nog geen gevolg aan de oproep om zich opnieuw in te schrijven. Misschien willen sommigen geen sociale woning meer, verhuisden ze of wonen ze op de private markt. Het is bovendien eenvoudig om zich weer in te schrijven. Dit kan via de applicatie van Itsme. Zij kunnen dat zelf regelen door letterlijk één druk op de knop, maar ze kunnen ook aan Woonhaven een volmacht geven om dat voor hen te doen. De eerste herinneringsbrieven werden begin mei verzonden, en de laatste brieven zullen rond 10 juni vertrekken. Woonhaven organiseert daarbovenop voor alle niet-heringeschreven kandidaten ook nog email- én sms-acties.”

Dertigtal vragen

Het antwoord van de schepen stelt Karen Maes (Groen) en Mie Branders (PVDA) niet gerust.

“U zegt dat mensen misschien op de private woonmarkt wonen”, zegt Branders. “Waar zouden ze anders wonen als ze geen sociale woning hebben? Op een wachtlijst kan je niet wonen hé. Mensen moeten volgens u op slechts één knop drukken. Deed u dit al eens zelf? Een kandidaat-huurder moet een dertigtal vragen beantwoorden.”

Volgens Maes bewijst de schepen met haar antwoord dat ze de doelgroep niet kent. “Als u deze mensen zou kennen, dan weet u dat velen van hen Itsme niet hebben”, zegt Maes. “Of het lukt hen niet om het te installeren. Door dit alles dreigen veel mensen hun recht op wonen te verliezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen